РАДНИ НАРОД НЕМА КАНДИДАТА, НИЈЕДАН ГЛАС БУРЖУЈИМА

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) истичу да су свих 11 кандидата на изборима за председника Србије буржуји, односно гласноговорници експлоататорске владајуће класе и стога радни народ не треба да гласа нити да било какву подршку ниједном од њих.Александар Вућић, Саша Јанковић, Вук Јеремић, “Бели Прелетачевић”, Саша Радуловић, Ненад Чанак и Александар Поповић су про-империјалистички либерали који служе интересима страног крупног капитала који пљачка Србију. Војислав Шешељ, Бошко Обрадовић, Милан Стаматовић и Мирослав Паровић су десничари који би превагу стране буржоазије у експлоатацији радничке класе Србије хтели да замене превагом домаћих тајкуна. Ниједан од њих не мисли добро радном народу и међу њима не постоји нико кога би требало подржати на председничким изборима као “мање зло”.

НКПЈ и СКОЈ посебно указују да пролетаријат Србије никако не сме да купи “кукавичје јаје” које покушавају да му подметну три кандидата Саша Јанковић, Вук Јеремић и “Бели Прелетачевић”. Сва тројица покушавају да се представе као “пријатељи радника”, што је ноторна неистина, а у суштини су експоненти класног непријатеља.

Саша Јанковић истиче да има подршку “левичарских организација”. Нити су те организације ( попут Не давимо Београд и сличних) левичарске нити је Саша Јанковић кандидат радничке класе. Саша Јанковић се отворено залаже за капиталистички експлоататорски систем, никад није подржао као заштитиник грађана ниједан штрајк, протест, нити је икад дигао глас против безразложног гурања у стечај и упропашћавања предузећа зарад личних интереса и анти-народног и анти-радничког Закона о раду. Никад није осудио лихварску политику Међународног менетарног фонда и Светске банке нити дигао глас против срамног система субвенција који страним и домаћим капиталистима омогућава и извлачење енормних профита које је створила радничка класа.

Вук Јеремић се залаже за укидање дискриминаторског Закона о раду али у случају када би дошао на власт заборавио би на то своје обећање. Евидентно је да крупни капитал финансира кампању Вука Јеремића и сасвим је сигурно да он не би “затрпао бунар из кога пије воду”. Доказ да је то заиста и тако је то што Јеремић најављује довођење “својих” страних инвеститора. Њихов циљ би био исти онај који остварују капиталисти које је довео Вучић а то је извлаћење профита из Србије уз коришћење јефтине радне снаге. Да је Јеремић на линији буржоаских међународних финансијских организација најбоље потврђује то што се не залаже за повећање плата запослених у јавном сектору нити за прекид односа са ММФ и Светском банком које су радништво Србије завиле у црно.

„Бели Прелетачевић“ наводно исмева буржоаске политичаре али у суштини не напада ниједан од стубова капиталистичког друштвеног система. Разлог за то је тај што је „Бели“ средњокласни елемент, односно и сам је припадник буржоазије те никако не жели да се одрекне повластица које је његова класа стекла експлоатацијом пролетаријата. Он не мора да ради да би преживео и забавља се својим екстравагантним наступом којим неће бити одбрањен нити један једини друштвени интерес. Његова парола „сиротиња узвраћа ударац“ је потпуно лицемерна јер ни једном реченицом није подржао угњетане нити је осудио било коју неправду учињену радничкој класи у Србији. „Бели“ апелује на „обнављање грађанске свести“ а та празна парола је најбољи доказ да је он ништа друго до либерал и присталица капитализма. Као такав није пријатељ радника већ напротив својом скарадном кампањом извргава ругло управо политичку борбу коју потлачени воде да би обезбедили своју егзистенцију.

НКПЈ и СКОЈ подсећају да су, када је у септембру прошле године обелоданио своју кандидатуру за председника Србије, подржале друга Жељка Веселиновића, председника Удружених синдиката Србије „Слога“ и представника удружења грађана „Радник није роб“. Међутим, смицалицама и триковима буржоаског про-империјалистичког режима другу Жељку Веселиновићу је онемогућено да преда потписе грађана за кандидатуру на изборима за председника Србије. На тај начин је друг Веселиновић спречен да учествује на изборима и спроведе своју кампању до краја. Основни разлози због којих је Жељко Веселиновић онемогућен да преда своју кандидатуру Републичкој изборној комисији су кратак рок за прикупљање потписа грађана и мали број нотара.

НКПЈ и СКОЈ изражавају најдубље жаљење због чињенице да је буржоаски режим онемогућио другу Веселиновићу да спроведе нашу заједничку кампању до краја и учествује на изборима за председника Србије. НКПЈ и СКОЈ аплаудирају другу Жељку Веселиновићу за неизмерни труд и пожртвованост изражене у претходним месецима вођења кампање као и на бескомпромисном настојању да се супротстави капиталистичкој експлоатацији и пропагира идеју социјализма. НКПЈ и СКОЈ истичу да ће и у предстојећим борбама које буду водили на платформи око које смо се сложили друг Веселиновић, УСС “Слога” и “Радник није роб” имати савезника у нашој Партији и омладинском Савезу. НКПЈ и СКОЈ аплаудирају и честитају на великој борбености и залагању свим кадровима Партије и СКОЈ-а који су несебично подржали заједничку кампању.

НКПЈ и СКОЈ позивају раднике, сељаке, незапослене, студенте, омладину, пензионере и поштену интелигенцију да на изборима за председника Србије у недељу 2.априла не подрже ниједног од кандидата, то јест да не дају ниједан глас буржоазији. НКПЈ и СКОЈ понављају да се радни народ Србије за бољу будућност једино може изборити стварањем уједињеног фронта свих обесправљених, како када је реч о протестима тако и у наступу на изборима.

Живела борба радничке класе Србије против експлоатације и империјализма!

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије

Секретаријат Савеза комунистичке омладине Југославије

Београд,

30. март 2017. године