ПИХТИЈАМА ПРОТИВ СРЕДЊЕГ ВЕКА

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) изражава најоштрији протест због изнуђеног отказивања традиционалне манифестације „Пихтијада у Руменки“. Пихтијада је отказана због отворених претњи које су организаторима упутили представници Српске праволсавне цркве (СПЦ), јер се иста одржава током периода када СПЦ позива на предускршњи пост.Пихтијада је манифестација која привалчи на хиљаде грађана који током овог периода посећују Руменку, те стога има огроман туристички и привредни значај и бенефите за локалну заједницу. Пихтијада чува вредне и лепе народне традиције и промовише гастрономско богатство наше народне кухиње, а тиме и културе.

Међутим, о све ове драгоцености и значаје које Руменачка пихтијада има, оглушили су се представници СПЦ на челу с локалним епископом бачким Иринејом Буловићем, чији је иначе сестрић био недавно изрешетани озлоглашени суботички криминалац Мирко Милићевић звани Хајчар. У маниру бруталности и бахатости свог убијеног сестића, епископ Иринеј Буловић запретио је отворено организаторима и посетиоцима бацањем клетве, анатемисањем, тј. прогоном из цркве и звоњавом мртвачких звона из руменачке цркве на сваких пола сата током трајања манифестације.

Преплашени организатори пред бахатим моћником су морали да устукну и откажу овогодишњу Руменачку пихтијаду. Ово је срамотан потез који Србију враћа не само деценијама, већ вековима уназад, у најмрачније средњевековно раздобље када су људи држани у константном страху и незнању.

НКПЈ се залаже и браниће право сваког грађанина да верује или не верује у шта год жели, као и право сваког да слободно и неометано испољава своја осећања и ставове сем уколико исти имају увредљив, антицивилизацијски, експлоататорски или на било који други начин антинародни карактер, а Пихтијада је све супротно томе. Зато сматрамо да застрашивању, уцењивању и дискриминацији по верској основи, тј. из религијских разлога нема места у 21. веку.

Епископ Буловић и његова братија су од раније познати по чињењу оваквих преступа кад су у питању сличне манифестације, попут куленијаде и кобасицијаде које су биле отказиване ранијих година. Дакле начињени преступ није изузетак већ устаљена пракса којом се већ извeсно време руководе делатници СПЦ а да притом не сносе никакве последице.

Захтевамо од локалних органа власти у Руменки да уз саветовање с организаторима Пихтијаде процене материјалну и нематеријалну штету коју су СПЦ и епископ Буловић нанели Пихтијади и грађанима Руменке, да уложе тужбу надлежним органима због отворених претњи и застрашивања и тиме докажу своју оданост интересима грађана Руменке. НКПЈ ће, без обзира на то шта ми мислимо о локалној власти у Руменки, дати пуну подршку покретању овакве иницијативе која не само да ће надоместити већ начињену штету, већ ће и превентивно деловати како се слични екцеси чији су виновници СПЦ и епископ Буловић не би поновили, како би Србија била истински секуларна и савремена држава.

Иако звучи нестварно да данас у 21. веку морамо да поручујемо ове пароле, ми закључујемо:

Стоп клерикалном застрашивању и уцењивању!

Стоп поповској бахатости!

Секретаријат НКПЈ,

07. 03. 2017.