РАДНИЧКИ КАНДИДАТ СПРЕЧЕН ДА УЧЕСТВУЈЕ НА ИЗБОРИМА

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) изражавају осуду и револт због смицалица и трикова буржоаског про-империјалистичког режима које су онемогућиле другу Жељку Веселиновићу, представнику групе грађана “Радник није роб” а кога су подржале наше две организације, да преда потписе грађана за кандидатуру на изборима за председника Србије. На тај начин је друг Веселиновић спречен да учествује на изборима и спроведе своју кампању до краја.Основни разлози због којих је Жељко Веселиновић онемогућен да преда своју кандидатуру Републичкој изборној комисији су кратак рок за прикупљање потписа грађана и мали број нотара. Наиме, предвиђено је да кампања за изборе за председника Србије траје свега 30 дана а да се за скупљање и предају потписа и друге потребне документације одобри непуних 10 дана. То је веома кратак период у коме је кандидатима иза којих не стоји буржоаска власт или тајкуни апсолутно немогуће да изнесу трку за председничку позицију. Такође, групи грађана “Радник није роб” на располагање се у периоду од понедељка 6. марта па до недеље 12. марта ставило свега пет до шест нотара ( који су једини надлежни за оверу потписа грађана ). Да би “Радник није роб” имао теоретске шансе да те потписе скупи на шта је та група грађана била спремна уз подршку НКПЈ и СКОЈ-а, потребно је најмање 50 нотара. Међутим, група грађана “Радник није роб” није добила гаранције да ће за потребе кампање Жељка Веселиновића имати на располагању онолико нотара колико је и тражила. Поред тога, кандидату на изборима је потребна и сума од 27 милиона динара које мора да приложи као гарант држави да ће имати одакле да јој врати новац добијен из буџета у случају да не освоји више од један одсто гласова на изборима. Жељко Веселиновић је радничко дете и пролетер и нема толико вредну имовину којом би гарантовао за новац додељен из буџета тек кад му кандидатура била потврђена.

Сасвим је јасно да се буржоаска власт одлучила на овакве гнусне и мангупске методе како би онемогућила учешће на изборима оним кандидатима чије идеје и ставови могу да уздрмају режим и капиталистички систем. Као такав кандидат је управо и препознат од стране буржоаске власти Александра Вучића, председник Удружених синдиката Србије “Слога” и кандидат групе грађана “Радник није роб” друг Жељко Веселиновић.

НКПЈ и СКОЈ изражавају најдубље жаљење због чињенице да је буржоаски режим онемогућио другу Веселиновићу да спроведе нашу заједничку кампању до краја и учествује на изборима за председника Србије. НКПЈ и СКОЈ аплаудирају другу Жељку Веселиновићу за неизмерни труд и пожртвованост изражене у претходним месецима вођења кампање као и на бескомпромисном настојању да се супротстави капиталистичкој експлоатацији и пропагира идеју социјализма. НКПЈ и СКОЈ истичу да ће и до краја председничких избора у Србији и након тога у предстојећим борбама друг Веселиновић, УСС “Слога” и “Радник није роб” имати савезника у нашој Партији и омладинском Савезу. НКПЈ и СКОЈ аплаудирају и честитају на великој борбености и залагању свим кадровима Партије и СКОЈ-а који су несебично подржали заједничку кампању.

НКПЈ и СКОЈ истичу да су на председничким изборима у Србији подршку дали само Жељку Веселиновићу, кандидату групе грађана “Радник није роб”. С обзиром да је он онемогућен да учествује на изборима НКПЈ и СКОЈ позивају радничку класу, сеоски пролетаријат, студенте, омладину, пензионере, власнике малих породичних предузећа, незапослене и поштену интелигенцију да не подрже ниједног од кандидата за председника, односно да ниједном од њих не дају свој глас. Међу кандидатима који ће наступити на изборима радничка класа не може да изабере “мање зло” јер оно не постоји. Сви одреда су пријатељи крупног капитала који раде против интереса радног народа, а самим тим су недостојни његове подршке.

Живео Жељко Веселиновић, УСС “Слога” и “Радник није роб”!

Живела Нова комунистичка партија Југославије!

Живео Савез комунистичке омладине Југославије!

Нећу власт буржуја него радног народа!

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије,

Секретаријат Савеза комунистичке омладине Југославије,

Београд,

7. март 2017. године