NKPJ OSUĐUJE INTERVENCIONIZAM SAD U REGIONU BLISKOG ISTOKA

Nova komunistička partija Jugoslavije oštro osuđuje ubistvo Kasema Sulejmanija, iranskog najvišeg generala oružanih snaga, u avanturističkoj akciji od strane Sjedinjenih Država.


Nova Komunistička partija Jugoslavije osuđuje nove agresivne i nasilne akcije Trampove administracije koje grubo krše međunarodno pravo i ugrožavaju suverenost zemalja regiona Bliskog Istoka.

Nakon decenija imperijalističke agresije koja je posejala smrt i razaranje na Bliskom Istoku, burna i agresivna politika SAD preti da vodi planetu u novi rat velikih razmera.

Nažalost, imperijalistička agresivnost nije nepoznata ljudima naše domovine. Ponavljamo da destruktivni karakter imperijalizma nije očigledniji nigde u Evropi poput regiona Balkana, naročito među teritorijama bivše Jugoslavije.

Bez obzira na bilo koja opravdanja koja bi se mogla izneti, ako se dogodi bilo kakav rat ili vojni sukob između Irana i SAD-a, to će biti katastrofa za narod Irana i regiona.

Iran već trpi zbog osakaćenih ekonomskih, bankarskih i monetarnih sankcija koje su opustošile njegovu ekonomiju. Svaki rat protiv Irana neizbežno će ojačati teokratski režim i tako oslabiti borbu naroda za ljudska i demokratska prava i socijalnu pravdu.

Bliski Istok može i treba da postane zona mira i solidarnosti, a ne rata i uništenja. To se može dogoditi samo ako se zaustave agresivne politike i akcije svetskog imperijalizma pod vođstvom SAD i svih reakcionarnih ratnih snaga u regionu.

Odeljenje za međunarodne odnose CK NKPJ,

Beograd,

10. 01. 2020.