PODRŠKA OPRAVDANOJ OBUSTAVI RADA POŠTARA

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) u potpunosti podržava opravdanu obustavu rada u Pošti Srbije zbog niskih zarada zaposlenih.


Razlog za obustavu rada u poštanskim distributivnim centrima i filijalama je sramni predlog poslovodstva Pošte Srbije da se zarade zaposlenima podignu za bedni procenat od 10 odsto i to linearno. Radnici su to opravdano odbili zbog toga što bi se na taj način plate poštara povećale za svega 2.000 do 4.000 dinara. Ako se zna da većina zaposlenih, među njima su oni koji obavljaju distribuciju pošiljki, zarađuje mesečno svega između 32 do 39. hiljada dinara što je izuzetno mizerno u odnosu na enormno visoke troškove života u osiromašenoj kapitalističkoj Srbiji. Stoga je zahtev radnika u obustavi rada da se plate ne dižu svima linearno već da se one najviše povise onima čije su zarade najniže kao i da to povećanje omogući zaposlenima da ostvare, kad je reč o zaradama, zvanični republički prosek u visini od 54.000 dinara, potpuno ispravan.

NKPJ u potpunosti podržava zahtev zaposlenih u Pošti Srbije za povećanje niskih zarada u tom preduzeću i najoštrije protestuje zbog naloga koje je poslovodstvo izdalo upravnicima poštanskih filijala da sačine spiskove radnika koji ne dolaze na posao. NKPJ zahteva od menadžmenta Pošte Srbije da na bilo koji način ne sankcioniše zaposlene u filijalama koji su u protestu jer bi to bio grozomorni napad na radnička prava i egzistenciju zaposlenih u preduzeću. Naša Partija poručuje da su primanja u Pošti Srbije nedovoljna za preživljavanje te je povećanje plata neophodno i mora biti ostvareno u procentu u kome su radnici u obustavi rada to i tražili.

NKPJ poziva reprezentativni sindikat u Pošti Srbije da sledi primer Samostalnog sindikata PTT Srbije i da pruži punu podršku obustavi rada i zahtevima protesta. Takođe, NKPJ poziva progresivnu javnost u Srbiji, sindikate, ljude koji žive od svog rada, penzionere, studente, omladinu i poštenu inteligenciju da aktivno podrže obustavu rada u tom preduzeću i tako pomognu da pravedni zahtev za povećanjem niskih zarada u Pošti Srbije bude u potpunosti ostvaren a učesnici u protestu ne dožive sankcije od strane menadžmenta.

Živela borba poštara za veće plate i bolje uslove rada!

Živela borba radnika Srbije protiv eksploatacije i izrabljivanja!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Beograd, 08. 12. 2019.