POVEĆANJE MINIMALNE CENE RADA SKANDALOZNO NISKO

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) najoštrije osuđuje odluku buržoaske Vlade Srbije da minimalnu zaradu u Srbiji podignu za svega 11,1 odsto i ocenjuje da je reč o novom ustupku privatnim poslodavcima i dodatnom napadu na egzistenciju radnih ljudi Srbije. Umesto, 27.022. dinara mesečna minimalna zarada sada iznosi 30.022 dinara što je i dalje skandalozno malo i nedovoljno za podmirivanje osnovnih egzistencijalnih potreba.


Da je reč o odluci koja je u potpunosti u interesu krupnog kapitala pokazuje podatak da je buržoaska Vlada smanjila obavezni udeo koji kapitalistički poslodavci izdvajaju za penzijsko osiguranje zaposlenih kao i da je povećala neoporezovani deo zarada kako bi vlasnici privatnog kapitala tu razliku mogli sebi da stave u džep, odnosno još više uvećaju profitne stope stečene eksploatacijom tuđeg rada.

Sa druge strane Vlada je odbila da usvoji zahtev reprezentativnih sindikata koji su tražili da povećanje minimalne zarade ne bude manje od 32.000 dinara čime je onemogućen ranije postignut dogovor na Socijalno-ekonomskom savetu da do 2021. godine minimalna plata u Srbiji dostigne nivo minimalne potrošačke korpe. Iako je i suma od 32.000 dinara, koju su predložili reprezentativni sindikati, niska i nedovoljna NKPJ je podržala taj zahtev jer bi njegovo usvajanje bar delimično olakšalo život socijalno najugroženijim pripadnicima proletarijata. Međutim, to ne znači da je taj iznos pravedan i pošten te je zahtev NKPJ da minimalna zarada u Srbiji ne sme da bude na nižem nivou od 36.000 dinara, koliko iznosi minimalna potrošačka korpa, a da bi objektivno gledano taj iznos morao da bude i višestruko veći.

Nova komunistička partija Jugoslavije poziva progresivnu javnost da digne svoj glas protiv sramotno malog povećanja minimalne zarade u Srbiji i da svim legalnim sredstvima zatraži od buržoaske Vlade da poništi svoju nepravednu odluku i podigne najniža primanja do onog nivoa koji će radnim ljudima omogućiti dostojan život i obezbediti egzistenciju njihovim porodicama.

Sekretarijat NKPJ,

Beograd,

20.09.2019.