OBELEŽEN DAN PARTIJE I ODRŽANA GODIŠNJA KONFERENCIJA NKPJ

U susret danu partije, 30. junu, 29. juna je održana Godišnja konferencija Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) u Beogradu.


Konferenciji je prisustvovao jedan deo delegata predstavnika raznih opštinskih organizacija u Srbiji, a na žalost, usled obaveza povodom sudskog procesa koji je u toku, predstavnici partijskih organizacija iz Crne Gore iako su najavili psisustvo ovogodišnjoj konferenciji, nisu mogli uzeti učešće. Sudski proces protiv naših drugova vode lokalne vlasti u Crnoj Gori, usled žestokih kritika koje su naši drugovi upućivali i upućuju povodom srbofobnih i proimperijalističkih stavova vlasti u Crnoj Gori na čelu s Milom Đukanovićem.

Godišnja konferencija je otpočela intoniranjem „Internacionale“ a potom se prešlo na iscrpan rad koji je bio podeljen na 4 tačke: 1) plan za sprovođenje partijskih kampanja u predstojećem periodu; 2) organizaciona i finansijska pitanja, kao i osvrt na međunarodnu saradnju; 3) izglasavanje sastava CK i Sekretarijata Partije; 4) svečani deo posvećen Danu Partije.

Povodom prve tačke posebno su se razmatrala dva pitanja povodom kojih su bile pripremljene i posebne rezolucije: izborne aktivnoti NKPJ i kampanja protiv izvršitelja, a o realizaciji ovih kampanja će više reči biti u skorijem periodu.

Povodom organizacionih pitanja, bilo je reči kako o analizi rada partijskih aktiva, tako i o brojnim egzistencijalnim i finansijskim temama s kojima se Partija nosi. Zato je od posebnog značaja bio izveštaj blagajnice iz redova Sekretarijata drugarice Ane Ručnov. Međunarodne aktivnosti NKPJ su bile razmotrene kroz najavu predstojećih značajnih susreta i aktivnsoti, među kojima pre svega skup Međunarodnog komunističkog pokreta krajem oktobra u Turskoj, a bio je analiziran i plan povodom predstojećeg CENA skupa koji organizuje SKOJ u Beogradu krajem jula meseca i na kom će prisustvovati oko 30 omladinskih komunističkih organizacija iz Evrope i Severne Amerike.

Usledio je potom izbor novog sastava Centalnog komiteta i Sekretarijata NKPJ, čemu je prethodilo izglasavanje da se Godišnja konferencija podudara s Kongresom po snazi ovih odluka. Ponosimo se time što je oko 70% novoizabranog kadra mlađih godina, između 20 i 35, kao i činjenicom da će time rukovodstvo Partije nastaviti još energičnije rad na izvršenju svih poverenih zadatka.

Rad Godišnje konferencije okončan je svečanim delom posvećenim rođendanu naše Partije, 29. po redu, s posebnim osvrtom na do sada pređen put i najvaom 30. jubileja NKPJ koji ćemo obeležiti iduće godie.

Sekretretarijat NKPJ,

Beograd,

30.06.2019.