STOP ANTIKOMUNISTIČKOJ KAMPANJI U POLJSKOJ

Nova komunistička partija Jugoslavije sa velikom zabrinutošću prati događaje u Poljskoj i izražava bratsku i internacionalnu solidarnost sa drugovima iz KP Poljske sa čvrstim uverenjem da i pored svih prepreka pobeda socijalizma biti neminovna.


Antikomunistički progon u Poljskoj dobija novi zamah kroznastojanje državnih vlasti da potpuno kriminalizuju svaki oblik komunističke aktivnosti promenom poljskog kaznenog zakona. Na delu je nedvosmislena antikomunistička kampanja koja imaza cilj zabranu Komunističke partije Poljske.

Predlog zakonskih promene krivičnog zakona nastavak supolitičkog progona koji traje kroz suđenje članovima KP Poljske iuredništvu „Brzaska“, već tri i po godine uprkos činjenici da ih jesud u januaru oslobodio svih optužbi. Istovremeno, poljske vlastipostavljaju i druge prepreke komunističkim aktivnostima, baš kao što i otvoreno falsifikuju istoriju i uništavaju sve povezano ssocijalističim nasleđem Narodne Republike Poljske.

Podsećanja radi, buržoaska poljska vlast uništila je 450 spomenika izgrađenih tokom postojanja NR Poljske, od čeka je polovina bila posvećena Crvenoj armiji koja je slomila fašizam u Poljskoj.

Predlog amandmana vezanih za promenu krivičnog zakona, uključujući zabranu komunističke aktivnosti (član 256), podnetisu samo deset dana pre izbora za Evropski parlament. Onipredviđaju teže i neprihvatljive kazne i širi raspon potencijalnokažnjivih zločina. Promene su brojne i obuhvataju 105 odpostojećih 360 članavo zakona. Vlada je vešto iskoristila pedofilski skandal u redovima katoličke crkve u Poljskoj kako bi predstavila da je ovo glavni razlog promene krivičnog zakona iako se u stvarnosti samo nekoliko amandmana se doista bavitim krivičnim ponašanjem.

Čak i među poljskim pravnicima prevladava mišljenje da sekroz promene krivičnog zakona krši Ustav i ljudska prava, alisve institucije koje mogu uticati na odbacivanje izmena krivičnogzakona su pod kontrolom vladajućih buržoaskih struktura.

Izmenama krivičnog zakona izjednačava se komunizam snacizmom i fašizmom. Ovo je drugi pokušaj ove vrste u Pojskoj. Pre deset godina vlast je pokušala zabraniti komunističkesimbole što je izazvalo unutrašnje i međunarodne proteste irezultiralo poništenjem ovog zakona od strane Ustavnog sudaPojske. Nova verzija zakona zabranjuje komunističku ideologiju, simbole i drugi sadržaj (video i tonske zapise) kao i isticanje iposedovanje bilo kakvog komunističkog simbola uz pretnju zatvorske kazne od tri godine.

NKPJ poziva da se odmah prestane sa svim progonimakomunista u Poljskoj!

Antikomunizam neće proći!

Pozivamo sve komuniste, slobodoljubive ljude, antifašiste, levičare da upute protesno pismo Ambasadi Republike Poljske u Beogradu na adresi ul. Kneza Miloša 38, 11000 Beograd ili putem mejla: belgrad.amb.sekretariat@msz.gov.pl

Delegacija naše Partije predaće sutra, 13.06.2019. naše protestno pismo Ambasadi Republike Poljske u Beogradu.

Sekretarijat NKPJ,

Beograd,

12.06.2019.