ODMAH PONIŠTITI PRIVATIZACIJU “IKARBUSA”

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) najoštrije protestuje protiv prodaje fabrike automobila „Ikarbus“ kineskoj kompaniji Li Jong i ističe da je to još jedan u nizu segmenata antinarodne politike aktuelne buržoaske proimperijalističke vlasti u Srbiji.


Prodajom “Ikarbusa“ uspešna fabrika koju je krvlju i znojem izgradila radnička klasa Beograda prešla je u ruke eksploatatorskog krupnog kapitala. Dolazak stranog poslodavca neumitno znači dve stvari, da će deo zaposlenih biti oteran iz fabrike a ostalima će biti smanjene plate zbog izvlačenja što većeg kapitala iz zemlje. “Ikarbus” je fabrika sa iskusnim i dobrim radnicima, ima tržište za svoje proizvode i ne postoji nijedan razlog da ne nastavi da posluje kao državno preduzeće koje garantuje zarade zaposlenima a državi sredstva za nesmetano funkcionisanje budžeta. Jedini razlog za određene neuspehe u poslovanju “Ikarbusa” su nesposobni kadrovi vladajućih buržoaskih partija koji su upropašćavali preduzeće sa krajnjim ciljem da se ono proda budzašto.

Prvi zaposleni koji su platili danak privatizacije “Ikarbusa” , njih oko 140 su oni prinuđeni da prihvate sramne otpremnine od 200 evra po godini radnog staža dok preostalih 120 radnika strepi da se i oni neće naći na ulici ili će im biti smanjene plate.

NKPJ od nadležnih u Srbiji zahteva da odmah ponište privatizaciju “Ikarbusa” i da to preduzeće nastavi da radi kao državna fabrika a novac od profita da ide u budžetska sredstva za finansiranje zdravstva, školstva i socijalnih pitanja. Takođe, NKPJ zahteva da se svi radnici “Ikarbusa” koji su otišli uz otpremnine ili otpušteni na bilo koji drugi način odmah vrate na posao.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Beograd,

24.03. 2019.