PRIVATIZACIJA FAM-a PROTIVNA INTERESIMA RADNIKA I SRBIJE

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) najoštrije protestuje protiv sramne prodaje Fabrike maziva u Kruševcu (FAM) američkoj kompaniji Valvoline za ponižavajuće niskih 9,5 miliona evra iako fabrika vredi bar deset puta više od te cifre.


Prodajom FAM-a uspešna fabrika koju je krvlju i znojem izgradila radnička klasa Kruševca prešla je u ruke stranog eksploatatorskog krupnog kapitala. Dolazak buržoaskog američkog poslodavca neumitno znači dve stvari, da će deo zaposlenih biti oteran iz fabrike a ostalima će biti smanjene plate zbog izvlačenja što većeg kapitala iz zemlje. FAM je uspešna fabrika, koja trećnu svojih proizvoda izvozi a njeni pogoni su opremljeni najsavremenijom tehnologijom. Koliko je privatizacija poguban i grozomoran proces najbolje pokazuje činjenica da je prva vlasnička transformacija tog preduzeća raskinuta 2011. godine a vlasnik Milo Đurašković uhapšen i sa saradnicima optužen da je preduzeće oštetio za 32 miliona evra.

Prisustvo Aleksandra Vućića, predsednika Srbije potpisivanju ugovora o sramnoj prodaji FAM-a američkoj kompaniji Valvorine potvrđuje ponizan, servilan i sluganski odnos naprednjačkog proimperijalističkog režima prema interesima krupnog kapitala. Svaka privatizacija imovine koju su decenijama krvlju i znojem stvarali naši dedovi i očevi predstavlja legalizovanu pljačku.

NKPJ od nadležnih u Srbiji zahteva da odmah ponište privatizaciju FAM-a i da to preduzeće nastavi da uspešno radi kao državna fabrika a novac od profita da ide u budžetska sredstva za finansiranje zdravstva, školstva i socijalnih pitanja.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Beograd,

27.02. 2019.