POHAPSITI I SMENITI UREDNIŠTVO POLITIKINOG ZABAVNIKA

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije su organizovali protesnu aktivnost ispred sedišta dnevnog lista Politika u Beogradu, sa zahtevom da kompletno uredništvo Politikinog zabavnika na čelu sa gospodinom Zeferinom Grasijem, koji je ujedno i direktor Politika AD, podnese ostavku.

Razlog za našu inicijativu leži u tome što uredništvo Politikinog zabavnika pravi brojne skandale, u kojima se veličaju kolaboracionisti i koljači tokom Drugog svetskog rata. No, najveća sramota za ovaj edukativni list se dogodila u prošlom broju kada je izašao afirmativan tekst o fašisti Dimitriju Ljotiću, koji je odgovoran za brojne zločine tokom Drugog svetskog rata. Ljotićev "ZBOR" je učestovao u streljanju đaka u Kragujevcu, kao i u progonu komunista, antifašista, Jevreja, Roma i svih drugih rodoljuba. Iz tog razloga, pored ostavki, naša partija i naš omladinski Savez zahtevaju da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije uhapsi odgovorne za propagiranje fašizma i govora mržnje po službenoj dužnosti, jer propagiranje fašističkih ideja je u našoj zemlji Ustavom i zakonom zabranjeno.

Na skupu, prisutnima se obratila novinarka i članica sekretarijata NKPJ, drugarica Vesna Milunović, koja je istakla da je sramno to što Politikin zabavnik, koga su čitale brojne generacije, priključio se propagandnoj mašiniriji koja želi da izvrši reviziju istorije i fašizma – najvećeg zla 20. veka. Nakon nje, obratio se i novinar, drug Saša Petrovič, koji je istakao da zaposleni u "Politika AD" ne dobijau redovne plate i da je sramno to što se uredništvo Zabavnika odlučilo da vodi antikomunističku propagandu, u godini kada dnevni list Politika slavi 115 godina postojanja.

Mi smo našom protesnom aktivnošću hteli da istaknemo da je promovisanje fašizma u Politikinom zabavniku skandalozno. Politikin zabavnik je mnogim generacijama bio sastavni deo detinjstva. On je imao ogromnu ulogu u obrazovanju i emancipaciji omladine, ali i svih drugih starosnih struktura u društvu. Dnevni list Politika i Politikin zabavnik su novine sa najvećom tradicijom u Srbiji, a njihovo sadašnje rukovodstvo je najveća sramota. Mnogi istaknuti revolucionari i antifašistički borci poput Vladislava Ribnikara, Branka Ćopića i mnogih drugih su pisali za ovaj list. Ovakav stav Politikinog zabavnika je kriminalan i on vređa novinarsku etiku sa jedne strane i sve fašističke žrtve i građane Srbije sa druge strane.

Stoga, mi zahtevamo:

Momentalnu ostavku kompletnog uredništva Politikinog zabavnika!

Momentalno hapšenje svih odgovornih za širenje govora mržnje i fašističkih ideja.

Momentalno hapšenje Zeferina Grasija, glavnog i odgovornog urednika i direktora Politika AD!


Sekretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

28. 01. 2019.