SLAVA NEVINIM ŽRTVAMA IZ VRANIĆA – 75. GODINA OD ČETNIČKOG POKOLJA

U selu Vranić nedaleko od Beograda, danas je održana komemoracija povodom 75. godina od stravičnog četničkog masakra nad nedužnim narodom ovog mesta. U komemoraciji je učešće uzela i Nova komunistička partija Jugoslavije(NKPJ).

Tokom krvavog pira u noći 20./21. decembra 1943. stradalo je na najzverskiji način najmanje 68 meštana Vranića, od čega je najmlađa žrtva bila četvoromesečna beba koju su četnički zlikovci zaklali u kolevci, a na žalost ova beba nije bila ni jedina beba ni jedino dete žrtva ovog svirepog pokolja. Preko polovine žrtava su bile žene i deca.

Klanja meštana su vršena organizovano i sistematski pod parolom i naredbom “čišćenja komunističkog nakota” koju je izdao lično Dragoljub Mihalilović, a u izvedbi Avalskog korpusa JVuO. Ubijanja su vršena s najsurovijim iživljavanjem i s unapred pripremljenim listama onih koji će biti likvidirani.

Ovaj stravičan zločin ne prestaje da sablažnjava sav civilizovan svet i zahteva najdublju osudu bednika iz četničkih redova. U tom kontekstu posebno je važno istaći osudu sadašnje i prethdone valsti u Srbiji koja je rehabilitovala brojne pripadnike četničkog pokreta na čelu s Dragoljubom Mihailovićem, i istaći da je pred narodnim sudom i sudom istine i pravde ta rehabilitacija ništavna.

Četnici će zauvek biti ljaga i sramota srpskog naroda, a njihovi zločini nikada neće biti zaboravljeni.

To je i poruka koju je delegacija naše Partije na čelu s članom Sekretarijata drugom Dragoslavom Stevanovićem jasno demonstrirala polaganjem venca nevinim žrtvama iz Vranića, na kom je pisalo: “Žrtvama besnila u noći đenerala”.Sekretarijat NKPJ,

20.12.2018.