NKPJ UČESTOVALA NA 20. SASTANKU KOMUNISTIČKIH I RADNIČKIH PARTIJA

Nova komunistička partija Jugoslavije je učestovala na 20. sastanku komunističkih i radničkih partija koji je održan od 23. - 25. novembra u Atini u organizaciji Komunističke partije Grčke.

Ovogodišnji sastanak je održan u Grčkoj, jer ove godine Komunistička partija Grčke proslavlja 100 godina od osnivanja. Radni naslov ovogodišnjeg skupa je bio “Savremena radnička klasa i njeni saveznici. Zadaci njene političke avangarde – komunističkih i radničkih partija – u borbi protiv eksploatacije i imperijalističkih ratova, za prava radnika i naroda, za mir, za socijalizam.” Na ovom skupu je prisustovalo 90 organizacija iz 72. zemlje iz čitavog sveta. Našu delegaciju je predstavljao drug Aleksandar Đenić, član sekretarijata NKPJ i Prvi sekretar SKOJ-a.

Skupu su prisustovale i diskutovale delegacije socijalističkih zemalja: KP Kine, KP Kube, KP Vijetnama, Radničke partije Koreje i Narodne revolucionarne partije Laosa. Drug Đenić je obavio preko trideset bilateralnih razgovra, u kojima je informisao druge delegacije o stavovima naše partije po pitanju Kosova i metohije, probleme migracija iz naše zemlje, kao i na karakteru proimperijalističke i buržoaske vlasti u Srbiji. U svim tim razgovorima, drug Đenić je iskazao veliku solidarnost od strane naše partije prema borbi komunista u svojim zemljama za bolji svet. U svim tim razgovorima istaknut je značaj marksističko – lenjinističke teorije u borbi za bolji svet. Drug Đenić je na svakom koraku isticao da naša partija stoji čvrsto na principima proleterske solidarnosti i internacionalizma.

Svaka delegacija je na ovom sastanku iznosila svoje analize o stanjima u sopstvenim zemljama i njihovim regijama. Uglavnom, referati su se odnosili na značaj klasne borbe u uslovima imperijalizma – kao najvišeg stadijuma kapitalizma u kojem vladaju monopoli i odgovore koje komunisti daju po tim pitanjima. Referat našeg deegata je bio srdačno prihvaćen i brojne delegacije su prišle drugu Đeniću kako bi čestitale našoj partiji na njenoj analizi situacije u našoj zemlji i na Balkanu.

Na samom skupu su bile podnete brojne rezolucije koje se tiču antiimperijalističke borbe, borbe za socijlna i radnička prava, kao i solidarnosti protiv povampirenja fašizma. Poslednjeg dana skupa odata je pošta Fidelu Kastru, a zatim se pristupilo diskusiji o usvajanju finalne rezolucije komunističkih i radničkih partija. Nakon duge diskusije, rezolucija je usvojena i ona će biti u narednim danima objavljena na našem sajtu. Skup se završio intoniranjem himne međunarodnog radničkog pokreta “Internacionala”, a na kraju su sve delegacije prisustovale kulturno – političkom skupu u čast 100 godina od osnivanja Komunističke partije Grčke, koji je održan u dvorani “Mira i prijateljstva” pred više od 10.000 ljudi u Atini.

U nastavku možete pročitati govor druga Đenića:

Drage drugarice i drugovi,

Najsrdačnije Vas pozdravljam u ime Nove komunističke partije Jugoslavije i izražavam posebno priznanje Komunističkoj partiji Grčke (KKE) za organizaciju ovako važnog susreta kao što je to 20ti međunarodni susret komunističkih i radničkih partija.

Iskoristio bih priliku da ujedno čestitam bratskoj Komunističkoj partiji Grčke jubilej - 100 godina od osnivanja.

Komunistička partija Grčke jedna je od partija koja je uspela da očuva svoj identitet i kontinuitet uprkos burnom i krvavom hodu po mukama u proteklih deset decenija. Drugi svetski rat, nacistička okupacija, građanski rat, diktatura, zabrane, usponi i padovi obeležili su burnu istoriju KKE, ali i pokazali da uprkos svemu i u najtežim trenucima partije sa jasnom komunističkom linijom mogu iz svih lavirinata tokova istorije izaći još jači noseći visoko zastavu borbe za socijalizam/komunizam.

Drugarice i drugovi,

Situacija danas na Balkanu posle geopolitičke katastrofe izazvane perestrojkom ne daje velike nade radničkoj klasi i širokom narodnim slojevima.

U Srbiji proces privatizacije najvažnijih privrednih subjekata gotovo je potpuno završen. Privatizovane su brojne fabrike, poljoprivredno zemljište, ali i izvorišta pijaće vode. Ranička klasa je ove procese dočekala potpuno nespremno, uljuljkana lažnim obećanjima političara i korumpiranih sindikalnih vođa, u mnogim slučajevima štrajkovala je tražeći bržu privatizaciju. Ono što se desilo kao posledica takvih retrogradnih procesa i više je nego tragično. Desetine samoubistava otpuštenih radnika, sve veći broj siromašnih i opšta apatija. Čak 60 odsto građana, računajući i zaposlene i penzionere, nema mesečnu zaradu veću od 247 evra. Stopa siromaštva raste iz dana u dan.

Četvrtina stanovništva Srbije živi u relativnom siromaštvu sa mesečnim prihodom od oko 100 evra. U Srbiji se siromaštvo meri, ne kroz evropski koncept relativnog siromaštva, što podrzumeva primanja manja od 60 odsto nacionalnog proseka, već kroz apsolutno siromaštvo koje se definiše potrošačkom korpom u kojoj je minimum namirnica za preživljavanje. Ako se poredi sa zemljama EU, a na listu priključi i Turska, Srbija je na prvom mestu po stopi relativnog siromaštva.

Nezaposlenost je jedno od gorućih pitanje u Srbiji. Već dugo vremena unazad stopa nezaposlenosti je na izuzetno visokom nivou. Najveći problem je nezaposlenost mladih između 15 i 24 godine i ona iznosi nepunih 35%. Jedan od velikih problema koji su uzrokovani nezaposlenošću je emigracija svih vrsta obrazovanih ljudi.

Drugarice i drugovi,

Kada govorimo o stanju u Srbiji jedno od pitanja o kome smo često govorili i koje ćemo ponoviti i danas jeste pitanje Kosova i Metohije. Govoreći o ovom teškom pitanju mi nećemo nastupati sa frazama o nacionalnom interesu kojima se služi vladajuća buržoazija. Znamo da su tokom krvavih ratova na prostoru SFRJ ovim frazama huškani narodi jedni na druge, dok je istovremeno povampirena buržoazija na krvi sopstvenog naroda crpila ogromne profite. Dok su narodu bivše Jugoslavije tonuli u krvavi rat nacionalne buržoazije su međusobno sarađivale i iz rata izašle kao ratni profiteri i vladajuća politička elita.

O KiM i danas među komunsitima vladaju podeljena mišljenja i tumačenja. Postoje i oni koji su podržali bombardovanje SR Jugoslavije, smatrajući da je NATO, po tom pitanju, odigrao progresivnu ulogu, zaboravljajući da je zalaganje za prava albanskog stanovništva na KiM bio samo izgovor, a formalni razlog za bombardovanje bilo odbijanje SR Jugoslavije da potpiše ultimatum iz Rambujea koji je zahtevao neograničenu slobodu kretanja trupa NATO po zemlji, besplatno korišćenje infrastrukture i imunitet od krivičnog gonjenja. Agresijom na SRJ 1999. godine osim što je narušena povelja OUN i niz međunarodnih pravnih dokumenata postignuta je NATO okupacija ovog do tada suverenog dela Srbije, uspostavljen kriminalni režim i stvarena najveća vojna baza u Evropi.

NKPJ ne odbacuje pravo Albanskog naroda da živi slobodno na KiM, ali odbacujemo njegovu instrumentalizaciju i stavljanje u imperijalističke okvire.

NKPJ smatra da se nacionalna pitanja na Balkanu mogu rešavati jedino unutar anti-imperijalističke platforme, svako „samo-opredeljenje“ pod sponzorstvom imperijalizma jeste jedino opcija u interesu imperijalista i protiv interesa najširih narodnih slojeva.

Drugarice i drugovi,

Komunistički pokret danas nalazi se pred prekretnicom. Svetski komunistički pokret skoro tri decenije nalazi se u teškoj ideološkoj, organizacionoj i materijalnoj krizi. Suočeni smo sa situacijom da su mnoge komunističke partije prešle na liniju revizionizma i oportunizma. Odrekle su se klasne borbe i prešle na put tzv. socijalnog dijaloga sa vladajućom klasom. Radničke marševe i štrajkova zamenili su udobnim poslaničkim foteljama i kabinetima.

Mi komunisti potpuno smo svesni razmera i složenosti zadataka koji stoje pred revolucionarnim snagama. Na putu ka pobedi ideja socijalizma i progresa u celom svetu ima još mnogo napornih bitaka i istrajne dugotrajne borbe.

Svetski komunistički pokret se ponovo napaja novom energijom jer interesi kapitala nikada neće rešiti pitanja vladavine prava, ekologije i održivog razvoja, socijalne pravde, položaja žena i manjinskih zajednica, globalne politike mira i nadasve humanog odnosa čoveka prema čoveku.

S velikom nadom da će ovakvi sastanci i nadalje doprinositi osnaženju revolucionarnih marksističko-lenjinističkih principa u našem zajedničkom delovanju, kao i u delovanju naših partija ponaosob, i velikih i malih, i onih koje su na vlasti i onih koje su u ilegali nastavljamio dalje borbu za svet socijalne pravde i progresa, za svet socijalizma/komunizma.

Živeo marksizam – lenjinizam!

Živeo proletrski internacionalizam!

Živeli!









Sekretarijat NKPJ,

Beograd,

27.11.2018.