NKPJ ČESTITALA 100 GODINA POSTOJANJA KOMUNISTIČKE PARTIJA GRČKE

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) uputila je čestitke bratskoj Komunističkoj partiji Grčke (KKE) povodom 100 godina od njenog osnivanja.


KKE je osnovana u novembru 1918. godine u Atini, godinu dana posle Velike oktobarske socijalističke revolucije u Rusiji. Tokom svog postojanja nekoliko puta je bila zabranjivana i izlagana žestokom proganjanima i pritiscima.

KKE danas igra značajnu ulogu u političkom životu Grčke, kao i jačanju organizovanog radničkog pokreta u državi. KKE ima poslanike u Grčkom parlemantu, na lokalnom nivou i u Evropskom parlamentu.

U čestitki upućenoj KKE-u se između ostalog navodi da je "Komunistička partija Grčke jedna je od partija koja je uspela da očuva svoj identitet i kontinuitet uprkos burnom i krvavom hodu po mukama u proteklih deset decenija. Drugi svetski rat, nacistička okupacija, građanski rat, diktatura, zabrane, usponi i padovi obeležili su burnu istoriju KKE, ali i pokazali da uprkos svemu i u najtežim trenucima partije sa jasnom komunističkom linijom mogu iz svih lavirinata tokova istorije izaći još jači noseći visoko zastavu borbe za socijalizam/komunizam", dodajući da je NKPJ "visoko ceni napore KKE na jačanju jedinstva komunističkih partija i stvaranje novih i efikasnijih oblika saradnje među njima". NKPJ je posebno naglasila potrebu daljeg jačanja i produbljivanju međusobnih odnosa.

Delegacija NKPJ, koju predvodi Aleksandar Đenić, učestvovaće narednih dana u radu 20. svetskog samita komunističkih i radničkih partija u Atini, kao i događajima kojima će se u glavnom gradu Grčke obeležiti 100 godina postojanja KKE.

Sekretarijat NKPJ,

Beograd,

24.11.2018.