OTVORENO PISMO RUSKIM KOMUNISTIMA: „KOSOVO JE SRBIJA – NATO IDI KUĆI„

Prensimo otvoreno pismo Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) deputatskoj frakciji KPRF u Ruskoj Dumi, koje je poslato 01. septembra. Pismo je naišlo na veliku podršku među Ruskim komunistima a kasnije je prosleđeno i drugim sestrinskim partijama u Rusiji i svetu.


Drage drugarice i drugovi, pišemo Vam ovo pismo s nadom da ćete preneti u Ruskoj Dumi i preko sredstava javnog informisanja važan stav komunista i svih pravdoljubivih, progresvinih i patriotski nastrojenih ljudi u Srbiji povodom najnovijih ataka na suverenitet naše zemlje, mir na Balkanu i međunarodni pravni poredak.

Najnoviji ataci se tiču stare bolne teme, okupacije naše južne pokrajine - Kosova i Metohije. Vlasti u Srbiji se spremaju za „trajno rešenje“ zagovarajući prekerajanje granica, i zadržavanje samo malog dela teritotrije u okviru Srbije u zamenu za priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije koji su pod NATO okupacijom od 1999. godine.

U Savetu bezbednosti UN do sada je najprincipijalnije stav protiv tzv. nezavisnosti Kosova branila Ruska federacija, ali s obzirom na pripremanje finalnog čina od strane vlasti u Beogradu, Vaš predsednik je već uveliko najavio podršku predlogu koji bude došao iz Beograda. Zato je važno da Vam prenesemo pravi karakter rešenja koje vlasti u Srbiji na čelu s predsednikom Aleksandarom Vučićem zagovaraju.

Naša partija povodom sramne izjave Aleksandara Vučića, predsednika Srbije ali i drugih predstavnika vlasti u Srbiji o „razgraničenje sa Albancima na Kosovu i Metohiji“ poručuje da se iz takvih poruka jasno prepoznaje težnja proimperijalističkog režima da nastavi pogubnu politiku koja neminovno vodi priznavanju okupirane južne srpske pokrajine kao „samostalne države“ sa predstavništvom u Ujedinjenim nacijama.

NKPJ ističe da je takva politika potpuno pogrešna. Bilo kakav „sporazum“ koji Vučić postigne sa albanskim separatističkim i marionetskim vlastima u Prištini pod patronatom imperijalističke Evropske unije neće zaštiti srpski živalj na Kosovu već ga nasuprot tome ostavlja na milost i nemilost terorista iz bivše takozvane Oslobodilačke vojske Kosova koji sada, između ostalih, čine marionetske vlasti u Prištini.

NKPJ naglašava da je Kosovo i Metohija od okončanja zločinačke agresije zapadnog imperijalizma na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine okupirana teritorija od strane njegove udarne vojne pesnice NATO. Okupirani su kako Srbi, tako i Albanci, kao i svi drugi žitelji južne srpske pokrajine u kojoj je izgrađena najveća vojna baza NATO na Balkanu u sklopu politike okruživanja Rusije snagama tog imperijalističkog vojnog saveza i zarad gramzivih ciljeva krupnog kapitala.

NKPJ poručuje da su nedopustiva bilo kakva „razgraničenja“, podele, zamene teritorija i slično. Osnovni cilj zapadnog imperijalizma je da prisili vlasti u Beogradu da priznaju granice između Srbije i Kosova i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama što je apsolutno neprihvatljivo. Ubeđeni da će narod u Rusij shvatiti pravi karakter najnovijeg opasnog razvoja političke situacije po pitanju Kosova i Metohije, i izvršiti javni pritisak kako rukvodstvo Vaše države ne bi izvršilo opasne poteze podrške ovakvoj politici vlasti u Srbiji, najljubaznije Vas molimo da prenesete ovaj naš principijelni stav i apel.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Beograd,

05.10. 2018.