MAKEDONCI REKLI NE GRČKOM ŠOVINIZMU I ZAPADNOM IMPERIJALIZMU

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) sa oduševljenjem pozdravlja pravilnu i hrabru odluku naroda Makedonije da masovnim bojkotovanjem referenduma ne prihvati nametanje imena svojoj republici od strane grčke buržoauije i istovremeno odbaci težnju boržoaskog proimperijalističkog režima u Skoplju da Makedonija postane članica tamnice naroda Evropske unije i udarne imperijalističke vojne pesnice NATO.


Činjenica da je na referendum o tim pitanjima izašlo svega 36,11 odsto birača a da je za njegov legitimitet potrebna izlaznost veća od 50 odsto jasno je kao dan da referendum nije uspeo i da je radni narod Makedonije rekao odlučno ne nacional-šovinizmu zvanične Atine i zapadnom imperijalizmu oličenom u EU i NATO.

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) najoštrije osuđuje drska nastojanja grčke buržoazije u nametanju imena Makedoniji, koje njoj odgovara i kakvo ona smatra da treba da bude.Ti drski nasrtaji, koji predstavljaju tipičan primer mešanja u stvari drugog naroda, dešavali su se i ranije ali je makedonski narod od njih adekvatno i efikasno bio zaštićen u periodu 1945.-1990. godine dok je Socijalistička Republika Makedonija bila federalna jedinica u okviru Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Nakon što je zapadni imperijalizam razbio našu domovinu SFRJ, zarad svojih hegemonističkih interesa a u Makedoniji vlast preuzeli antijugoslovenski i proimperijalistički orijentisani buržoaski nacional-separatisti koji su otcepili Makedoniju od Jugoslavije, te zaštite više nema i makedonoski narod je prepušten na milost i nemilost hirovima grčkog nacional-šovinizma. Koristeći svoj povlašćeni položaj, odnosno članstvo u imperijalističkim tvorevinama, NATO i Evropskoj uniji, grčka vladajuća buržaozija podgreva nacional-šovinističke strasti u Grčkoj shodno svojim političkim interesima. To rade sve političke partije izuzev NKPJ sestrinske, slavne Komunističke partije Grćke (KKE) koja se u konkretnom slučaju protivi bilo kakvom nametanju nepravednih rešenja.

NKPJ “opravdanje” grčke vladajuće buržaoazije da ime Makedonija pospešuje “iredentističke tendencije” i da je time ugrožen teritorijalni integritet Grčke smatra potpuno lažnim i besmislenim. Činjenica da u Grčkoj postoji oblast koja se zove Makedonija ne daje bilo kakvo pravo grćkoj buržoaziji da nameće ime i meša se u unutrašnje stvari Makedonije, nekadašnje jugoslovenske republike.

Sa druge strane, NKPJ se u potpunosti protivi antijugoslovenskoj i proimperijalističkoj politici vodećih makedonskih buržoaskih partija, u prvom redu VMRO-DPMNE i Socijaldemokratskog saveza Makedonije,okrenute prema pristupanju imperijalističkim tvorevinama poput EU i NATO, i konstatuje da je takva sveobuhvatna orijentacija suprotstavljena interesima radnog naroda Makedonije.

NKPJ poziva radničku klasu Makedonije da još jače digne svoj glas protiv težnji da Makedonija pristupi NATO i EU kao i protiv kapitalističke restauracije i zajedno sa svim drugim radnim ljudima Balkana zatraži odlazak NATO trupa iz regiona. NKPJ poručuje da je obnova socijalizma i federativne Jugoslavije, koju bi na dobrovoljnoj bazi sačinjavalo šest naroda i njihovih republika, jedino pravo rešenje u okviru koga Makedoniji niko ne bi mogao da nameće kako treba da se zove i bila bi u potpunosti zaštićena od bilo čijih nacional-šovinističkih nasrtaja .

Živela borba radnog naroda Makedonije protiv eksploatacije i imperijalizma!

Živelo bratstvo makedonskog i srpskog naroda!

Živelo bratstvo svih jugoslovenskih naroda!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Beograd,

02. oktobar 2018.