SLOŽNO U ODBRANU AZOTARE

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) najoštrije protestuje protiv drske i bezočne odluke buržoaska pro-imperijalističke Vlade Srbije da proglasi stečaj u pančevačkoj Azotari, najvećem proizvođaču veštačkog đubriva u Srbiji.


Ne postoji nijedan jedini razlog za proglašenje stečaja u Azotari. Fabrika normalno posluje i ne beleži nikakve gubitke. Kada je reč o starom dugu procenjenom na 200 miliona evra, isključivi krivac za to je štetna privatizacija urađena za vreme DOS-ovog buržoaskog pro-imperijalističkog režima koja je Azotaru zavila u crno a nakon toga loše rukovođenje i mahinacije od strane nesposobnih rukovodećih kadrova buržoaskih vladajućih stranaka u fabrici. Radnici Azotare nisu krivi za dugovanja i ne treba da ispaštaju zbog pogubnih odluka buržoaskih vlasti i bivšeg privatnog stranog vlasnika. Država veoma lako, primera radi uvođenjem većih poreza stranim investitorima ( najniži su u regionu Jugoistočne Evrope) ili preusmeravanjem budžetskih sredstava koja kao subvencije završavaju u rukama privatnog eksploatatorskog kapitala veoma lako i brzo može da reguliše dugovanja Azotare prema Javnom preduzeću “Srbijagas”.

Taman nakon što je Azotara malo stala na noge posle ogavne privatizacije koja ju je potpuno unazadila, ovog puta naprednjački režim sa svojim “socijalističkim” prilepcima, želi da tu fabriku ponovo proda budzašto privatnom kapitalu ili je likvidira zarad interesa uvozmičkog lobija. Tvrdnja Ministarstva energetike kojim rukovodi kadar Socijalističke partije Srbije Aleksandar Antić, da je stečaj u Azotari obaveza koju je Srbija preuzela prema Međunarodnom monetarnom fondu predstavlja priglupu i poltronsku reakciju koja jasno demonstrira da buržoaski režim vodi računa samo o interesima krupnog kapitala, naročito onog stranog sa zapada, a da za građane Srbije, među njima i oko 1.000 zaposlenih u Azotari ne mari uopšte.

NKPJ u potpunosti podržava i pozdravlja štrajk koji su u u petak započeli članovi Samostalnog sindikata Azotare a koji će biti nastavljen u ponedeljak. Štrajkači traže da Ministarstvo privrede povuče sramni predlog da Azotara ode u stečaj i nakon toga se budzašto proda privatnom kapitalu. NKPJ apeluje na radnike Azotare da se ne sukobljavaju između sebe, da se ne dele i svađaju, jer će buržoaski režim pokušati da iskoristi svaku eventualnu neslogu kako bi lagano sproveo stečaj.

NKPJ od Ministarstva privrede traži da povuče skandaloznu odluku o stečaju u Azotari i zahteva da nijedan radnik te fabrike ne bude otpušten. NKPJ zahteva da Azotarom rukovode stručni i sposobni profesionalci a ne nesposobni kadrovi buržoaskih partija, kako bi se Azotari u potpunosti omogućilo uspešno poslovanje.

NKPJ poziva sve sindikate, istinske levičarske organizacije, radnike, seoski proletarijat, nezaposlene, studente, omladinu, penzionare , poštenu inteligenciju, sve obespravljene i ugnjetavane, da se solidarišu i podrže borbu radnika Azotare za očuvanje fabrike i egzistencije njihovih porodica. Samo slogom i organizovanom borbom radnici Azotare mogu da se izbore za taj cilj, ali je njega nemoguće ostvariti bez podrške progresivne javnosti i radničke solidarnosti!

Dalje ruke od Azotare!

Bezrezervna podrška štrajku radnika fabrike!

Stečaj neće proći!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Beograd,

14. 07. 2018.