POBEDA U VRNJAČKOJ BANJI

S velikom zadovoljstvom obeštavamo javnost koja je iskazala veliko interesovanje, da je izdejstvovano da biste narodnih heroja u Vrnjačkoj Banji praktično ostanu na mestu na kom su i do sada bile, a ne kako je planom preuređenja Vrnjačke promenade bilo predviđeno, od strane lokalnih vlasti, na izmeštenoj i udaljenoj lokaciji.


Da podsetimo, posle odluke Gradskog veća u Vrnjačkoj Banji , da se biste narodnih heroja Čajetinca i Valjarevića izmeste iz centra Vrnjačke Banje u Batin zabran, daleko od same promenade ovog turističkog mesta, Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) je oštro digla svoj glas protiv, obavestila javnost o podmuklim namerama lokalnih vlasti, a drug Teodor Stanković, inače član Sekretarijata NKPJ iz Vrnjačke Banje, je istupio sa saopštenjem koje je prosleđeno na mnoge adrese, što u Vrnjačkoj Banji, što u Srbiji i van Srbije. Takođe, to je učinjeno i na zvaničnoj internet stranici naše Partije, gde je do detalja opisana sama javna rasprava i pojedinosti oko izmeštanja bisti.

Najnovije zasedanje Gradske skupštine u Vrnjačkoj Banji od pre nekoliko dana je bilo zakazano sa pripremljenom 8. tačkom - izmeštanje bisti narodnih heroja na predviđenu lokaciju - Batin zabran, gde bi bunker naciste Lera, i trg koji se gradi ostali bez bisiti narodnih heroja, tj.pobednika. Predsednik opštine je obavestio pre same sednice, druga Teodora Stankovića, da se odluka veća o izmeštanju bisti poništava, a da se 8. tačka o izmeštanju povlači i da biste ostaju na promenadi u Vrnjačkoj Banji, dvadesetak metara od starog mesta gde su stajale preko pola veka. Drug Teodor se zahvalio što su naše sugestije i primedbe uzete u obzir i prihvaćene kao ispravne.

Iako mala ovo je važna pobeda odlučne borbe da se ne dozvoli prekranje istorije, a da zaslužena počast i slava narodnih heroja ne izbledi. Ovo je pobeda javnosti u Srbiji koja se ponosi svojim junacima, narodnim herojima, borcima protiv fašizma. Ovo je pobeda aktivista naše Partije koji dokazuju na delu šta danas znači biti komunista, pravdoljubiv, patriota i antifašista.

Slava narodnim herojima!

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Sekretarijat NKPJ,

13.07.2018.