SAOPŠTENJE OPŠTINSKOG KOMITETA NKPJ – VRNJAČKA BANJA

U Vrnjačkoj Banji je u toku izmeštanje bisti narodnih heroja, Miodraga Čajetinca Čajke i Žike Valjarevića sa promenade, gde su prkosno stajali preko pola veka, na mestu gde se u Vnjačkoj Banji tokom Drugog svetskog rata nalazio štab i bunker nacističkog zapovednika Aleksandra Lera.


Od velike je istorijske važnosti i značaja napomenuti činjenicu da je u Vrnjačkoj Banji, u hotelu „Partizanka“, kreiran i vođen napad na Drvar, u takozvanoj akciji “Konjićev skok“. Tada je po Lerovom naređenju, vođi desanta na Drvar, prokopan postojeći lagum i stvoren bunker, sklonište Glavog štaba za jugoistok nemačkih okupatorskih trupa. Nacistički general Ler odgovoran je i za mučko bombardovanje Beograda 6. Aprila 1941 godine. To je bila prava „vučja jama“, sa više povezanih tunela, duzine 234m sa 7 prostorija, povezanih i sa samim hotelom „Partizankom“, danas preimenovanim u „Promenadu“ od strane vlasti posle 05. oktobra.

Na red su potom došli i narodni heroji, tj. njihove biste, čije je izmeštanje trenutno u toku, i protiv čega je naša Partija od samog početka odlučno digla glas. Pre konačne odluke o izmeštanju bisti narodnih heroja održana je javna rasprava. Na kojoj nije bilo prisustva predstavnika Vrnjačkog SPS i Subnora Vrnjačka Banja, jedini zainteresovani a da nije iz vladajuće partije je u ime NKPJ uzeo učešće član CK i Sekretarijata drug Teodor Stanković, i tom prilikom upozorio da svako izmeštanje van promenade, udaljavanje od samog bunkera, predstavlja simbolično oslobađanje Lerovog bunkera, jer će pobednici, oslobodioci, biti uklonjeni.

Do svega ovoga je došlo zbog konkursa Vlade, na kom su čelnici Vrnjačke Banje konkurisali i dobili sredstva za izgradnju velikog vodopada. Projektom su predvideli da vodopad prolazi tik uz bunker, kako bi se našao razlog i opravdanje za izmeštanje bisti heroja. Slično se desilo sa spomenikom DimitrijaTucovića u Beogradu, koji je izmešten zbog izgradnje fontane, kao jedan vid simboličnog „pranja“ istorije u režiji buržoaskih vlasti. DrugTeodor Stanković je izneo niz primedbi na javnoj raspravi, da je nemoguće „oprati“ istoriju, da se danas istorija siluje i prekraja, da biste heroja treba da ostanu gde jesu, ili ako baš nema mogućnosti zbog navedenog projekta, onda da se pomere u levo, gde već postoje dve ploče palim borcima u Drugom svetskom ratu i u zadnjim stradanjima 90-tih.

Opština je imala i tu mogućnost, predlog, tako da je posle rasprave drug Teodor dobio obećanje od strane predsednika opštine Bobana Đurovića, da će ostati u blizini bunkera na promenadi, kako ne bi došlo do takvih problema. Od ponuđene tri opcije za lokacije, jedna je bila izmeštanje na Popinu, području uz magistralu, gde se nalazi skroman do juče zarasto u trnje, spomenik Crvenoj Armiji, 10 km od Banje. Druga predložena lokacija je Batin zabran, takođe van centra Vrnjačke Banje, skrajnuta lokacija i za same Vrnjčane, a od gostiju i turista tu ne bi bilo ni traga. Stanje spomen obeležja Batin zabran, kao i spomen obeležja palim borcima u samim Vrnjcima, sve govore, sramno i jadno. Međutim, nakon poslednje sednice Opštinskog veća, na insistiranje predsednika Skupštine opštine Ivana Radovića, koji se isticao svojim revizionističkim stavovima, predsednik opštine i veće je donelo odluku o izmeštanju bista heroja na lokaciju Batin zabran. Navodno, gde će se praviti tematski kompleks posvećen Drugom svetskom ratu. Još da napomenemo da je u projekat ušlo uređenje samog bunkera i tunela, prostorija, gde bi bila stalna postavka o Vrnjačkoj Banji od Rimljana pa do danas. Nastavak započete inicijative stavljanje tunela u turističke svrhe 2005. godine , vladavine demokrataske stranke. Iz svih navedenih planova jasno se može konstatovati da je revizionističkoj vlasti zapravo cilj ulepšavanje vučje - Lerove jazbine, a pomeranje bista heroja, sa ulaza u bunker, njihovo odnošenje van centra Banje, u šumu , nije planirano 2005. godine. Može se konstatovati da je ovaj čin čista obnova fašitičkog nasleđa, u punom obimu jer se ide korak dalje od obnove tunela, izmeštaju naše vrnjačke heroje.

Napominjemo da je na samoj raspravi, od strane predsednika Skupštine opštine izneto niz kleveta, uvreda, na karakter Drugog svetskog rata, NOB-a, Tita, da su četnici jedini pravi oslobodioci, da su partizani pobili više nego Nemci i sve pripisivano i podmetao drugu Teodoru kao nasledniku tih ideja, dok ista vlast u koaliciji sa SPS-om drži vlast u Banji. Čiji je predstavnik Rodoljub Džamić 40 godina i više bio odan partizanskim idealima, od članstva u KP 70-tih, pa do SPS-a, a nije našao vremena biti prisutan na raspravi . Od strane Radovića iznet je i skandalozan komentar da su Nemački vojnici bili gospoda u Vrnjačkoj Banji, da nisu ni jedan zločin počinili, da je filharmonija svirala skoro svaki dan u paviljonu u parku Vrnjačke Banje, da su oni doneli kulturni i drugi preporod Banji. Čak je iznet podatak da su i pomenuti heroji bili četnici, i da je sve oko njih bila laž, da nisu poginuli kako se priča i kako istorija i svedoci govore. Na takve tvrdnje i uvrede, drug Stanković je odgovorio da su peći u Aušvicu i ostalim stratištima radile punom parom, dok su navodnu kulturu fašistički okupatori širili Vrnjačkom Banjom. Stanković je izneo i predlog da ako se mesne vlasti stide samih Vrnjčana, Čajetinca i Valjarevića, da se onda podigne spomenik ispred bunkera Lera, Crvrnoarmejcu. Pošto je Crvena armija oslobodila naše mesto, a u Banji takvog obeležja nema, dok vučijih jazbina glavnokomandujućih fašista ima. Između ostalog drug Teodor Stanković je izneo: „da pošto očigledno svoje Vrnjčane partizane ne cenimo, klevećemo, itd., možemo zaključiti da će poput npr. Moskve koja je poznata po Crvenom trgu, Vrnjačka Banja biti poznata po nacističkom Lerovom trgu, koji se ulepšava novim kockama, vodopadom, muzejsko-istorijskom postavkom u njemu. Užas jad i sram, Srbije i Vrnjačke Banje. Niko nije protiv ulepšavanja promenade, same Banje, ali smo protiv veličanja fašizma i brisanja partizanske prošlosti Banje, ma koliko mala i kakva bila. To su Naši Vrnjčani – narodni heroji.“ – istakao je drug Teodor Stanković.

Mi prkosno i ponosno ističemo da neće proći, da se istorija ne može prekrajati i falsifikovati.

Slava narodnim herojima!

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Gradski komitet NKPJ,

Vrnjačka Banja,

26.06.2018.