SKANDALOZNO IZMEŠTANJE SPOMENIKA PARTIZANA ZBOG LEROVOG SKLONIŠTA

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) najoštrije se protivi odluci Skupštine opštine Vrnjačka Banja da iz centra grada ukloni biste narodnh heroja Miodraga Čajetinca Čajke i Žike Valjarevića i da ih izmesti na periferiju.


Biste su izmeštene zbog rekonstrukcije Promenade, koja se nalazi u centru Vrnjačke Banje, kako bi se uredio prilaz Crkvenom brdu u kome se nalazi podzemno sklonište Glavnog štaba za jugoistok nemačkih okupatorskih trupa u Drugom svetskom ratu koje je gradio njegov komadant general Aleksander Ler. Opštinske vlasti naime nameravaju da adaptiraju sklonište i od njega naprave izložbeni prostor koji bi postao “atrakcija za turiste”.

NKPJ smatra da je adaptacija skloništa, čiju izgradnju je naredio nacistički general Ler odogovoran za mučko bombardovanje Beograda 6.aprila 1941. godine, i njegovo pretvaranje u izložbeni prostor degutantna odluka koja predstavlja uvredu za sve žrtve Narodno-oslobodilačkog rata i naci-fašističke okupacije kao i za sve istinske rodoljube i antifašiste Srbije. Izmestiti biste partizana oslobodilaca kako bi se oslobodio prostor za pravljenje “turističke atrakcije” u prostoru skloništa nacističkog krvoloka i ratnog zločinca Aleksandera Lera je bestijalan, primitivan i grozomoran čin koji nanosi neprocenjivu štetu ugledu Vrnjačke Banje. Član Sekretarijata Centralnog komiteta Nove komunističke partije Jugoslavije drug Teodor Stanković krajem maja učestvovao je na javnoj raspravi o uređenju Promenade i tom prilikom kategorički izrazio protivljenje da se biste narodnih heroja izmeste iz centra. I poret toga, to je učinjeno a za njih je rezervisano neugledno i zabačeno mesto na obodima Vrnjačke Banje.

NKPJ zahteva da radovi na adaptaciji nacističkog podzemnog skloništa iz Drugog svetskog rata odmah budu prekinuti jer bacaju ljagu na antifašističke tekovine i narodno-oslobodilačku borbu, da se odustane od izgradnje izložbenog prostora na tom mestu a da se biste narodnih heroja Miodraga Čajetinca Čajke i Žike Valjarevića vrate tamo gde pripadaju, u centar Vrnjačke Banje.

Detaljniji izveštaj koji priprema Gradski odbor NKPJ-SKOJ iz Vrnjačke Banje objavljujemo uskoro, a do tada možete pogledati video s lica mesta, dok traju radovi, koji su snimili naši aktivisti na sledećem linku: pogledajte video

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Beograd,

25. jun 2018.