SOLIDARNOST SA MALINARIMA

Nova komunistička partija Jugoslavije podržava pravednu borbu malinara u Prijepolju koji su blokirali magistralni put prema Crnoj Gori u znak protesta za sramotnu nisku cenu otkupa maline. Malinari su prenoćili na magistralnom putu za Crnu Goru, jer su pregovori sa Ministarstvom poljoprivrede propali.


Naša partija oštro osuđaje brutalnost policije koja je pokušala da spreči malinare u njihovoj nameri i tom prilikom povredila troje učesnika protesta. Tim potezom država je pokazala da je na strani hladnjačara, a ne naroda.

Ove godine otkupna cena maline je sramotnih 50 dinara za kilogram prve klase. Malinari traže da otkupna cena maline bude 1.5 evro - novac za koji hladnjačari izvoze najlošiji kvlaitet maline. Država je omogućila hladnjačarima da imaju lihvarski odnos prema malinarima, koji su stvorili monopol i namerno diktiraju nisku cenu otkupa. Takav odnos države proizvođaće maline tera u propast.

NKPJ pozdravlja jedinstvo srpskog i bošnjačkog naroda koje je ujedinio klasni interes i koje su oni pokazali tokom ovog protesta. Proizvođači oba ova naroda imaju zajedničkog neprijatelja, a to su krupni kapitalisti iz lihvarskih hladnjača koji pljačkaju podjednako i Srbe i Bošnjake.

Prodaja maline je osnovni izvor prihoda u Zapadnoj Srbiji i uništavanje sitnog i srednjeg proizvođaća u tom delu zemlje će dovesti do drugog talasa i iseljavanja i uništavanja Zapadne Srbije nakon deindustrijalizacije koja je predstavljala prvi talas.

Država mora da preduzme odlučujuću ulogu u otkupu maline i da ona reguliše cene i izvoz. Na taj način će se onemogućiti lihvarima iz privatnih hladnjača da iz godine u godinu pljačkaju radni narod.

Stop lihvarima iz privatnih hladnjačarima!

Solidarnost sa proizvođačima maline!

Sekretarit NKPJ,

03. 06. 2018.