ZAUSTAVITI ŠIKANIRANJE RADNIKA KAJZENA

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) najoštrije osuđuje turskog buržoaskog poslodavca u smederevskom Kajzenu zbog sramnog otpuštanja sedmoro zaposlenih zbog organizovanja štrajka i zabrane sindikalnog organizovanja u toj fabrici.


Zbog neisplaćenih naknada za prekovremeni rad, što je zakonski propisana obaveza, radnici Kajzena su 11.maja obustavili rad. Turski poslodavac je nakon štrajka isplatio naknade za prekovremeni rad ali je otpustio sedmoro zaposlenih koji su učestvovali u protestu. Od njih je zatraženo da potpišu sporazumni raskid ugovora o radu jer su navodno objavljivanjem fotografija i snimaka štrajka prekršili odredbe ugovora “objavljujući poverljive informacije” i “poslovne tajne”. U slučaju da ne potpišu raskid ugovora radnicima je zaprećeno da će ih turski buržoaski poslodavac goniti zbog navodnog krivičnog dela zbog koga mogu da završe u zatvoru. Četvoro radnika je pod pritiskom potpisalo ponuđeni sporazum dok je troje odbilo ali sui svejedno dobili otkaz. Takođe, radnici tvrde da im je menadžment zabranio osnivanje sindikata u fabrici i odlučio da izabere tri predstavnka radnika koji će komunicirati sa njim.

NKPJ ističe da fotografisanje i snimanje štrajka na radnom mestu nije nikakvo “odavanje poslovnih tajni” već promovisanje i propagiranje legitimne i legalne radničke borbe obustavom rada. Samim tim otkazi uručeni radnicima Kajzena su nezakoniti i odgovorne u menadžmentu koji su ih inicirali treba procesuirati i proterati iz zemlje a sedmoro otpuštenih radnika odmah vratiti na posao. Najoštrije kazniti i proterati iz zemlje treba i one članove menadžmenta Kajzena koji su radnicima uskratili ustavno i zakonsko pravo na sindikalno organizovanje.

Zaposleni u Kajzenu se, pored iznetih problema, žale i na teške uslove rada, nedostatak zaposlenih i niske zarade. NKPJ ističe da je slučaj šikaniranja zaposlenih u fabrici Kajzen još jedan u nizu dokaza o antiradničkom karakteru aktuelnog Zakona o radu donetog po diktatu krupnog kapitala i gramzivoj prirodi i štetnosti kako stranih tako i domaćih privatnih poslodavaca.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Beograd,

21.maj 2018.