NI NACIONALIZAM NI PROIMPERIJALIZAM, VEĆ JUGOSLOVENSTVO

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) najoštrije osuđuje pokušaj Srpske radikalne stranke da u selu Hrtkovci, u kojem živi veliki broj Hrvata, širi sramnu nacional-šovinističku, velikosrpsku, četničku i antijugoslovensku propagandu. Istovremeno, NKPJ najoštrije osuđuje i sve one proimperijalističke buržaoske elemente koji pokušavaju da falsifikuju istoriju, shodno ekspanzionističkim ciljevima zapadnog imperijalizma, i šire laži da se tokom 90-tih godina desilo masovno i organizovano proterivanje Hrvata iz Srbije.


Ne samo da tadašnjim antiimperijalističkim vlastima tako nešto ne bi palo na pamet već bi i u slučaju da je takvih pokušaja bilo oni bili sprečeni. Prvi koji bi se usprotivili proterivanju braće Hrvata ili pripadnika bilo kog drugog jugoslovenskog naroda ili nacionalne manjine, bili bi članovi NKPJ i SKOJ. Istina je da su krajnje reakcionarne ncional-šovinističke snage u Srbiji razbijanje naše socijalističke domovine Jugoslavije i progon srpskog naroda , za šta najveću krivicu i odgovornost snosi zapadni imperijalizam, organizator tog retrgradnog porcesa, pokušale da iskoriste za antihrvatsku i antujugoslovensku propagandu ali nisu bile u poziciji da realizuju svoje sulude ideje.

NKPJ će se uvek suprotstavljati svima onima koji rade protiv interesa radnog naroda. Kako snagama nacional –šovinizma koje pokušavaju da podele i svađaju radničku klasu tako i zapadnom imperijalizmu koji je razbio našu socijalističku domovinu Jugoslaviju zarad gramzivih ciljeva međunarodnog krupnog kapitala.

NKPJ naglašava da događaji iz Hrtkovaca najbolje ukazuju na to da dobrobit radnom narodu ne mogu doneti ni nacional-šovinisti raznih boja ali isto tako ni proimperijalističke vladajuće klike i buržoaska opozicija kako u Srbiji tako i u svim bivšim jugoslovenskim republikama.

Jedino održivo rešenje za radni narod je širenje bratstva i jedinstva, odlazak okupatorskih trupa NATO sa Balkana i obnova socijalizma i naše zajedničke domovine Jugoslavije.

Stop nacional-šovinizmu i zapadnom imperijalizmu!

Živelo bratstvo srpskog i hrvatskog naroda!

Živelo bratstvo svih jugoslovenskih naroda!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Beograd,

07. maj 2018. godine