RAME UZ RAME SA NARODOM VENECUELE: PROTIV IMPERIJALIZMA, ZA SVET SOCIJALIZMA!

Aktuelna vlada SAD nastavlja svoju agresivnu politiku sa ciljem da uništi Bolivarsku revoluciju u Venecueli kako bi se dočepala njenih prirodnih bogatstava i zadala udarac svim progresivnim promenama nastojanjima u zemljama Latinske Amerike.Hrleći ka tom cilju aktuelna vlast SAD-a ne bira sredstva i načine. Na površinu izbijaju novi i novi dramatični scenariji zastrašujućih namera. Mnoge metode već su viđeni i primenjivani u cilju rušenja svega progresivnog na planeti. Setimo se slučaja rušenja legalno izabranog predsednika Čilea Salvadora Aljendea i zastrašujuće dikatature koje je uspostavljena pod patronatom SAD-a, Kube koja decenijama trpi pritiske, ucene, specijalni rat i ekonomsku blokadu, setimo se Libije, na kraju setimo se SFR Jugoslavije.

Od smrti Uga Čaveza, neprikosnovenog lidera Bolivarske socijalističke revolucije u Venecueli, intenzivirani su pokušaji rušenja legalno izabranih organa vlasti. U više navrata podstaknuti su nemiri koji su doveli i do gubitka ljudskih žrtava. Pojačan je ekonomski rat, veštački su izazivane nestašice mnogih proizvoda za masovnu upotrebu sa samo jednim ciljem - izazivanjem nemira i građanskog rata u kojem bi se SAD direktno umešale pod izlizanim izgovorom o "zaštiti ljudskih prava".

Na međunarodnom planu SAD su koristeći prljave usluge desničarskih režima pojedinih latino-američkih dražava pokušali da izoluju Venecuelu i podstaknu rat protiv nje. Ovi planovi posebno su intzenzivirani od strane SAD poslednjih meseci i predstavljaju realnu opasnost po Venecuelu i mir na južno-američkom kontinentu.

NKPJ poziva javnost, sve progresivne pojedince i organizacije, pokrete i političke partije da se aktivno uključe u podršci Bolivarskoj republici Venecueli, da osude strano mešanje i pokušaje intervencionizma, ratno huškanje i zveckanjem oružjem. Posle krvavih iskustava sa kojima se svet susreo poslednjih nekoliko decenija izlišno je ćutati nad novim ratnim opasnostima i patnjama ljudi.

Kao što je poručio večni gerilac Ernesto Če Gevara: "Svaka naša bitka je borbeni jauk protiv imperijalizma i svaka naša bitka je himna za uniju ljudi u borbi protiv zajedeničkog neprijatelja - neprijatelja planete", stojimo rame uz rame sa narodom Venecuele u odbrani prava na samoopredeljenje i izgradnju svog puta razvoja, odbrani nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Hasta la victoria siempre!

Sekretarijat NKPJ

Beograd,

21.02.2018.