SLOBODA ZA AHED TAMIMI!

Međunarodna inicijativa za oslobađanje Ahed Tamimi pokrenula je niz akcija za oslobađanje mlade šesnaestogodišnje Palestinke, Ahed Tamimi, koje su na današnji dan, 31. januara, posebno koordinisane upravo za njen 17 rođendan koji će umesto na slobodi sa svojom porodicom dočekati u zatvoru.Ahed Tamimi je svu svoju hrabrost i odlučnost pokazala kada se suprotstavila dvojici teško naoružanih izraelskih vojnika, a potom izraelskom vojniku „udarila šamar“ zbog čega je uhapšena i sprovedena u zatvor. Svojim postupkom Ahed Tamimi nije udarila šamar samo izraelskom okupacionom vojniku, već celokupnom izraelskom aparthejd režimu i pokazala da je pravda na njenoj strani bez obzira na vojnu i materijalnu silu izraelskog okupatora.

Njoj preti višegodišnja zatvorska kazna.

O njenom slučaju licemerno ćute mnogobrojne organizacije tzv. boraca za ljudska prava, prava žena, humanitarne i druge organizacije , kao i brojni zapadni političari.

NKPJ i SKOJ pozivaju sve radničke, omlaidnske, mirovne i druge progresivne organizacije da se solidarišu s Ahed Tamimi i palestinskim otporom!

NKPJ i SKOJ zahtevaju momentalno oslobađanje Ahed Tamimi i svih palestinskih političkih zatvorenika!

ZAJEDNIČKA IZAJAVA INICIJATIVE KOMUNISTIČKIH I RADNIČKIH PARTIJE EVROPE: ZAHTEVAMO HITNO OSLOBOĐENJE PALESTINSKE AKTIVISTKINJE AHED TAMIMI

Nakon odluke vladajuće administracije Donalda Trumpa da prizna Jerusalim kao glavni grad države Izrael, vlada Izraela ohrabrena ovim postupcima SAD, povećala je svoju agresivnu politiku nad palestinskim narodom. Država Izrael povećala je broj ubistva palestinskih demonstranata, sprovela mnogobrojnije represije, hapšenja, zatvaranja i širenja svojih naselja na teritoriji Palestine.

Hapšenje 16-godišnje Ahed Tamimi pokazuje surovo varvarstvo izraelskih represivnih snaga. Oni su je uhapsili u njenoj kući pod provokativnim optužbama za otpor protiv vlasti, optužujući je po 12 tačaka za akcije usmerene protiv okupacije Palestine od strane oružanih snaga Izraela.

Hapšenjem Ahed Tamimi napadnuto je neotuđivo pravo palestinskog naroda da se bori protiv okupacije, suvereno pravo na vlastitu domovinu, a protiv imperijalističkih planova SAD, EU, NATO i vlade Izraela.

Inicijativa komunističkih i radničkih partija Evrope poziva radničku klasu, široki front ljudi, omladinu da na najkategoričniji način osude progon Ahed Tamimi, zahtevajući njeno momentalno oslobađanje i oslobađanje od svih optužbi. Da osude zločine protiv palestinskog naroda i eskalaciju agresivnosti Izraela. Da izraze svoju punu solidarnost sa pravednom borbom palestinskog naroda protiv okupacije Izraela, protiv provokativne odluke SAD kojom se priznaje Jerusalim kao glavni grad države Izrael. Da ojačaju međunarodnu borbu za stvaranje i priznanje palestinske države u granicama iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Sekretarijat NKPJ,

Beograd,

31. 01. 2018.