STOP ZLOČININA NAD NARODOM PALESTINE

Nova komunistička partija Jugoslavije izražava najoštriji protest povodom cinične odluke SAD-a da prizna Jerusalim kao glavni grad države Izrael.Ovo je još jedan pokazatelj aktivne imperijalističke podrške Izraelu i njihovoj krvavoj politici nastavka okupacije Palestine, nasilja protiv palestinskog naroda, stotine ubistva civila, političkih progona, hapšenja i uskraćivanja elementarnih prava palestinskom narodu.

Potez aktuelnog predsednika Donalda Trampa vodi ceo region Bliskog istoka u pravcu jedne nove eskalacije sukoba i ratnih dejstava i direktno je u suprotnosti sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN o statusu grada Jerusalima.

NKPJ polazi od jasnog stava koji je izrečen mnogo puta - postizanje pravičnog i održivog rešenja koje podrazumeva okonačanje okupacije Palestine od strane Izraela i uspostavljanje međunarodno priznate države Palestine u granicama od pre 4. juna 1967. godine sa Istočnim Jerusalimom kao svojim glavnim gradom, uz pravo na povratak palestinskih izbeglica i oslobađanje svih palestinskih političkih zatvorenika iz izraelskih zatvora. Ujedno zahtevamo priznanje Palestine kao punopravne članice UN-a!

Sekretarijat NKPJ,

08. 12. 2017.