NKPJ NA OBELEŽAVANJU GODIŠNJICE BATINSKE BITKE

Delegacija Nove komunističke partije Jugoslavije na čelu sa članicom Sekretarijata iz Stare Pazove drugaricom Biljanom Knežević, učestvovala je u manifestaciji obeležavanje 73. godišnjice Batinske bitke, 11. novembra u Bezdanu.

Batinska bitka je vođena u operacijama oslobođenja Evrope združenim savezničkim snagama posle Teheranske konferencije. Bitka je počela 11. novembra, a završena je 29. novembra 1944. pobedom savezničkih snaga pod komandom maršala Tolbuhina i generala Koste Nađa. To je bila jedna od najkrvavijih bitaka na Balkanu u kojoj je poginulo 1297 crvenoarmejaca i 650 partizana, slično je bilo i na neprijateljskoj strani, nemačkih i mađarskih fašista poginulo je oko 2000.

Vence su u Bezdanu položile državne delegacije i delegacije SUBNOR-a iz mnogih delova zemlje, a venac je položio i ambasador Ruske federacije Aleksandar Čepurin.

Program je u protokolarnom delu bio obogaćen nastupom ruskog vojnog ansambla „Aleksandrov. „Potom su prisutni građani mogli da pogledaju obnovljenu postavku u Muzeju Batinske bitke u Bezdanu, dok se na drugoj strani, na desnoj obali Dunava u Hrvatskoj nazirao spomenik „Pobjeda“, rad vajara Antuna Augustinčića.

Slava palim herojima u Batinskoj bitci!

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Sekretarijat NKPJ,

16. 11. 2017.