NKPJ NA 19. MEĐUNARODNOM SASTANKU KOMUNISTIČKIH I RADNIČKIH PARTIJA SVETA

Delegacija Nove komunističke partije Jugoslavije na čijem se čelu nalazio drug Marijan Kubik, sekretar za međunarodne veze naše Partije, a pored kog je NKPJ predstavljao i drug Nikola Stojiljković, član CK partije i dugogodišnji aktivista iz Vranja, učestvovala je u radu 19. međunarodnog sastanka komunističkih i radničkih partija sveta koji je održan 2. i 3. novembra u gradu kolevci Velike oktobarske revolucije, gradu heroju - Lenjingradu.

Ovogodišnji sastanak komunističkih i radničkih partija sveta bio je u znaku velikog jubileja – 100 godina od Velike oktobarske socijalističke revolucije, događaja od svetko-istorijskog značaja koji je nesumljivo uzdrmao i promenio svet. Sastanak je okupio 103 partije sa svih kontinenata koji su se slili u herojski grad Lenjingrad, ne samo da odaju poštu herojima Crvenog oktobra, pionirima socijalizma, već i da svetskom komunističkom pokretu daju novi i snažniji impuls.

Sastanak komunističkih i radničkih partija sveta održan je u Tavričeskoj palati u kojoj je nastupao i otac Velike oktobarske revolucije Vladimir Ilič Lenjin izlažući Aprilske teze koje su dale partiji boljševika i proletarijatu jasnu revolucionarnu liniju prelaza od buržoaske revolucije na socijalističku revoluciju.
Skup je otvorio generalni sekretar Komunističke partije Ruske federacije, drug Genadij Zjuganov. On je u svom izlaganju naglasio da je: “Veliko zadovoljstvo i velika čast pozdraviti sve one koji su došli proslaviti 100. godina Oktobra. One koji, čak i u najtežim uslovima, ne odustaju i nastavljaju se boriti za naš zajednički cilj - za svet socijalizma, pravde, mira i prijateljstva među narodima”.

Delegacija NKPJ imala je prilike da se susretne sa više desetina predstavnika komunističkih i radničkih partija sveta, da razmeni mišljenje i otvori nove horizonte saradnje i zajedničke borbe. Sa mnogim Partijama potvrđeni su dobri odnosi, dok su sa mnogima ostvareni novi kontakti koji će u narednom periodu dati značajne rezultate. Posebno značajni susreti bili su sa KPRF, partijom-domaćinom, KP Grčke (KKE), Radničkom partijom Austrije, te partijama koje dolaze iz zemalja koje se licem u licem nose sa agresivnim imperijalizmom, kao što su KP Venecuele, KP Sirije, Radnička Partija DNR Koreje. Značajan je bio susret sa partijama iz regiona Balkana sa kojima su postignuti novi dogovori i pokrenute značajne inicijative.

„Samo proleterska, socijalistička, revolucija može izvesti čovečanstvo iz ćorsokaka u koji su ga doveli imperijalizam i imperijalistički ratovi. Ma kakve teškoće revolucije i njeni mogući privremeni neuspesi ili talasi kontrarevolucije – konačna pobeda proletarijata je neizbežna“, govorio je Lenjin pre sto godina. Njegove poruke i danas ostaju aktuelne u borbi za svet socijalizma. Veliki Oktobar nije prošlost, on je naša budućnost, naš putokaz i svetionik.

Na kraju radnog dela usvojena je Rezolucije 19. Sastanka komunističkih i radničkih partija sveta i predlog da domaćin 20. sastanka bude Komunistička partija Grčke (KKE) koja je bila inicijator i domaćin prvog okupljanja radničkih i komunističkih partija.

Sastanak komunističkih i radničkih partija sveta završen je veličanstvenim koncertom posvećenom 100 godišnjici Velike oktobarske socijalističke revolucije.
Naši delegati su potom prisustvovali mnogobrojnim manifestacijama posvećenim obeležavanju velikog jubileja – 100. godišnjici Velike oktobarske socijalističke revolucije koje je organizovala Komunistička partija Ruske federacije u Moskvi.

NKPJ je uzela aktivno učešće u radu dvodnevnog Foruma levih partija koji je u Moksvi održan 6. i 7. novembra. Na Forumu su učešće uzeli predstavnici Svetske federacije sindikata-WFTU, Svetski pokret za mir-WPC, Svetske federacije demokratske omladine-WFDY i više od 25 komunističkih, socijalističkih i radničkih partija iz celog sveta.

Skup je pozdravio izlaganjem generalni sekretar KPRF Genadij Zjuganov, predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, aktuelni ministar prosvete Venecuele i bivši predsednik DR Nemačke – Egon Krenc.

Forum su činile partije i pokreti različitog levog spektra ali koje ujedinjuje zajedničko uverenje da se politika velikih sila koja se ogleda u imperijalističkih pritiscima i sukobima mora okonačati u ime opstanka čovečanstva.


Predstavnici NKPJ imali su priliku da odaju poštu Lenjinu i drugim herojima SSSR-a polaganjem cveća na Lenjinov mauzolej i grobnicu u zidinama Kremlja, te herojima Velikog otadžbinskog rata polaganjem cveća na spomenik Večna vatra. Poslednjeg radnog dana NKPJ je bila uključena u veliki narodni miting posvećen obeležavanju Dana Velike oktobarske revolucije.U nastavku teksta možete pročitati govor druga Marijana Kubika sa 19. međunarodnog sastanka komunističkih i radničkih partija sveta:

Drage drugarice i drugovi,

Najsrdačnije Vas pozdravljam u ime Nove komunističke partije Jugoslavije i izražavam posebno priznanje Komunističkoj partiji Ruske federacije za organizaciju ovako važnog susreta kao što je to 19ti međunarodni susret komunističkih i radničkih partija. Posebno je veliko zadovoljostvo da se ovaj važan sastanak održava upravo u gradu-kolevci Oktobarske revolucije, gradu heroju Lenjingradu!

Pre sto godina odigrao se događaj od svetsko-istorijskog značaja. Radnici i seljaci Rusije, rukovođeni partijom komunista, uzeli su u svoje ruke državnu vlast. Širom čitave zemlje, širom čitavog sveta čule su se reči Lenjina: ”Radnička i seljačka revolucija, o čijoj su neophodnosti neprestalno govorili boljševici, izvršena je!”. Rođena je prva u svetu država radnika i seljaka. Veliki Oktobar otpočeo je svoj pobedonosni hod po nepreglednoj teritoriji Rusije i sveta.

Prošlo je stotinu godina od onih nezaboravnih dana kada je u istoriji čovečanstva ostvarena prva pobedonosna proleterska revolucija. Ona se dogodilo u Rusiji, ali je pokrenula milione radnika na svim kontinentima, obogatila ih neprocenjivim iskustvom u borbi protiv eksploatatora, pokazala načine rešavanja osnovnih socijalnih problema. Postavila je temelje nove, socijalističke, civilizacije. Pucanj sa "Aurore" pokrenuo je ono što je prema rečima V.I. Lenjina, bila "najveća, najteža tranzicija u istoriji" - prelazak sa kapitalizma na socijalizam.

Pobeda Oktobra otvorila je put za sprovođenje u život najviših ideala socijalizma. Oktobarska socijalistička revolucija dala je snažan podsticaj čitavom društvenom razvoju sveta, ubrzala tok revolucionarne i oslobodilačke borbe širom planete.

Kao što je rečeno pre pedeset godina: ”Proći će vekovi i čovečanstvo će ostvariti domete koji će prevazići najsmeliju fantaziju naših savremenika i mnogi događaji mogu biti zaboravljeni. Međutim, sedmi novembar 1917. godine – dan kada je ostvarena prva pobedonosna socijalistička revolucija, zauvek će ostati u sećanju budućih pokolenja”.

Delo Velikog Oktobra nadživeće vekove!

Drage drugarice i drugovi,

Dužan sam ovom prilikom i da izrazim veliko poštovanje i zahvalnost onim slavnim sinovima jugoslovenskih naroda koji su se verni proleterskom internacionalizmu ne žaleći svoje živote, borili za pobedu Velike oktobarske socijalističke revolucije i zajedno sa svojom ruskom braćom i drugim narodima branili Republiku Sovjeta – prvu državu radnika i seljaka u svetu.

Mnogi od njih po povratku aktivno su učestvovali uradničkom i komunističkom pokretu Jugoslavije,Španskom građanskom ratu i antifašističkompokretu Jugoslavije. U okupiranoj Evropi napartizanske Užičke republike , teritorijiveličine današnje Belgije jugoslovenski partizaniprvi put su proslavili 1941. godine godišnjicuVelike oktobarske revolcuije. Upravo vođeniidealima besmrtnog oktobra rame uz rame sasovjetskim vojnicima u 1944./45. oslobodili suJugoslaviju od fašizma i okrenuli novu stranicuistorije u zemlji oslobođenoj od kapitalista i tuđina.

Situacija danas na Balkanu posle geopolitičke katastrofe izazvane perestrojkom ne daje velike nade radničkoj klasi i širokom narodnim slojevima. Posle krvavih ratova na prostoru Jugoslavije, nametanja imperijalističkih rešenja i modela okupacije procesi kolonizovanja nekadašnje Jugoslavije gotovo su završeni.

Putem privatizacije uništeno je 98 posto industrijskog potencijala Srbije a u industriji je radilo više od milion ljudi, a nivo nacionalnog dohotka, odnosno bruto društvenog proizvoda danas je znatno manji nego što je bio na početku, 1989. godine. U Srbiji je privatizacija kao i u celoj istočnoj Evropi i SSSR-u dovela do znatnog urušavanja društveno-ekonomskog položaja radničke klase.

Kroz istoriju se pokazalo da je privatizacija bila mera kontrarevolucije. Prvu privatizaciju u Evropi izvršila je 1933. godine Hitlerova fašistička vlada, i njen cilj je bio privatizacija imovine nacionalizovane tokom Vajmarske republike.

Balkan je danas eksperimentalni region Evrope u pogledu strategije za preživljavanje krize kapitalizma, u tu svrhu regrutovane su horde fašističkih i religijskih fundamentalista u svrhu stvaranja pritiska protiv radničkog pokreta.

Danas se na Balkanu ispituju granice do kojih mogu ići mere političkog pritiska i uslovljavanja od strane Evropske Unije, monetarnog fonda i NATO pakta.

Nova doktrina i strategijski koncept NATO – aktivno angažovanje i moderna odbrana – legitimiše ga kao agresivni savez. Balkan i istočna Evropa su prepoznati kao geostrašteški prostor od posebnog interesa vodećih članica tog saveza. NATO je instrument kontrole strategijskih izvora i kao takav postaje instrument nametanja sfera interesa i promene geopolitičkih odnosa. NKPJ osuđuje nedavni ulazak Crne Gore u NATO savez kojim se gazi volja naroda i pravo na demokratsko odlučivanje.

NKPJ smatra da se nacionalna pitanja na Balkanu mogu rešavati jedino unutar anti-imperijalističke platforme, svako „samo-opredeljenje“ pod sponzorstvom imperijalizma jeste jedino opcija u interesu imperijalista i protiv interesa najširih narodnih slojeva. Stoga, komunisti na Balkanu imaju ogromnu odgovornost da demaskiraju imperijalističke ciljeve koje se kriju iza projekata poput „nezavisnosti Kosova“.

Postojeća situacija na Balkanu nije bez presedana. Balkan nosi dugu istoriju krvave imperijalne „divide et impera“ politike. Grupisanje zemalja i naroda Balkana i njihovo ujedinjenje jeste jedina stvar koja može voditi ekonomskom, nacionalnom i političkom oslobođenju. Prvi korak ka tom cilju jeste jačanje uloge komunističkih partija što će obezbediti bolje uslove za udružene aktivnosti između kompartija.

Potrebno je ojačati rad unutar radničke klase, kako bi se regrutovale nove snage unutar sindikalnog pokreta sa ciljem stvaranja klasno orijentisanih sindikata. Takođe, moramo doprineti svim našim snagama jačanju i širenju mirovnog, anti-imperijalističkog pokreta, protiv vojnog prisustva NATO pakta na Balkanu.

Istorijski gledano, SSSR se borila za opstanak celog čovečanstva.

Tokom drugog svetskog rata, sovjetski narod je prineo žrtvu od najmanje 25 miliona ljudi, žena i dece zarad pobede nad nacizmom. Ni jedna druga zemlja u modernoj istoriji nije prolazila kroz takva iskušenja.

Odmah nakon ove pobede, SSSR je zajedno s Kinom, a potom i s Kubom, pokrenula najneverovatniji i najplemenitiji projekat svih vremena: sistematsko uništavanje zapadnog kolonijalizma. Širom sveta, potlačene mase su ustale protiv evropskog i severnoameričkog varvarstva, dok je Sovjetski Savez bio spreman da postane svetionik nade za njih obezbeđujući znatnu finansijsku, ideološku i vojnu pomoć.

Kako su potlačeni i ugroženi narodi, jedan za drugim sticali nezavisnost, tako je u svim prestonicama zapadnog sveta rasla sve veća mržnja prema Sovjetskom Savezu i ruskom narodu. Jer je pljačkanje „nebelih“ kontinenata smatrano prirodnim pravom „civilizovanog sveta“.

Posle pada Berlinskog zida imeprijalizam je punom snagom izašao iz svog višedecenisjkog mraka. U samo dve decenije u krvavim ratovima sa geopolitičke scene razorena je Jugoslavija, Avganistan, Libija, Irak, Ukrajina, a i dalje se vode pohodi na Siriji, Venecuelu, ne prestaju pritisci ni na Kubu i DNR Koreju.

Svakodnevno se vrše pritisci na Severnu Koreju. Ne zaboravimo - ne provocira Severna Koreja, nego se brani. Amerika već decenijama ima raspoređenih nekoliko stotina hiljada vojnika na granici te zemlje i stalno usmerene nuklearne rakete prema njoj. Američki predsednici konstantno najavljuju da će napraviti invaziju te zemlje i postaviti sebi lojalan režim. Svake godine, Amerika na granici Severne Koreje sprovodi "manevre" koji simuliraju invaziju. Ako američka vojska želi spasiti Svet od ludog i opasnog režima, predlažemo im da prvo bombardiraju Belu kuću i Pentagon.

Drage drugarice i drugovi,

Pozivamo radničku klasu, radnike i narode širom sveta da se pridruže komunistima i revolucionarima ujedinjenim oko svojih klasnih interesa, da svojim rukama grade budućnost, progres, mir i pravdu za celo čovečanstvo. U tom pogledu posebno je važno stvoriti uslove za približavanje naroda i okupljanje u revolucionarnoj borbi protiv kapitalističke politike, ekonomske krize i svim oblika imperijalističke agresije na mir i slobodu.

Pozivamo na:

1. Solidarnost sa klasnom borbom radnika, a posebno sa rastućom borbom za prava radnika, omladine i žena na Balkanu;

2. Osudu antikomunizma i poistovećenje komunizma sa fašizmom posebno od strane Evropske unije;

3. Punu solidarnost komunistima Ukrajine koji se nalaze pod konstantnim pritiscima, fizičkim napadima, pretnjama i fizičkim likvidacijama;

4. Punu solidarnost komunistima Kazahstana koji se nalaze na udaru buržoaskih vlasti ove zemlje;

5. Punu solidarnost narodima Bliskog istoka, posebno narodima Sirije i Palestine koji se nalaze pod konstantnim imperijalističkim pristicima i ratu;

6. Punu podršku Kubi i Venecueli u odbrani od svih oblika imperijalističkih pritisaka usmerenih na rušenje legitimno izabranih vlasti i svog puta razvoja;

Ne dozvolimo da imperijalizam i dalje neometano uništava budućnost čovečanstva. Dok imperijalisti planiraju, huškaju i vode ratove, radnička klasa prebrojava svoje mrtve. Ne dozvolimo da nas zavade strahom, mržnjom, rasizmom, ksenofobijom...

„Samo proleterska, socijalistička, revolucija može izvesti čovečanstvo iz ćorsokaka u koji su ga doveli imperijalizam i imperijalistički ratovi. Ma kakve teškoće revolucije i njeni mogući privremeni neuspesi ili talasi kontrarevolucije – konačna pobeda proletarijata je neizbežna“. (Lenjin)

Uprkos ogromnim preprekama verujemo u snagu jedinstva radničke klase i imamo poverenja u sposobnost za borbu za novi, slobodan svet – svet socijalizma.

Istinske promene nemoguće su bez svakodnevne, klasno orijentisane borbe. Protiv jedinstva kapitala samo jedinstvom radničke klase i radnih ljudi! Solidarno i jedinstveno u borbu! Kao što je govorio Engels: „Do velikih promena ne dovodi prolazan uzlet već trajna akcija velikih masa, čitavih klasa”.

Drage drugarice i drugovi,

Bili veliki ili mali, legalni ili ne, vlast ili opozicija, parlamentarni ili ne, i dalje smo jedna velika porodica uprkos čestim razmimoilaženjima, sporovima i nerazumevanjima. Naš cilj mora biti jasan – izgradnja sveta bez eksploatacije čoveka nad čovekom. Komunistička ideologija nije mrtva kao što to antikomunisti uporno ponavljaju. Komunistička ideologija nije prošlost, nije nostalgija prema prošlim vremenima, nije religija i muzej iz koga ćemo vaditi citate, slike i figure, komunistička ideologija je stalan poziv svim ljudima za aktivno učešće u izgradnji društva bez klasa i eskploatacije ovde i sada.

Posle krvavog iskustva koje čovečanstvo ima sa kapitalizmom samo u XX veku, očigledno je da se ovom destruktivnom sistemu ne može prepustiti odgovornost za sudbinu čovečanstva. Sve to obavezuje komunistički pokret da se kritički suoči sa svojom višedecenijskom istorijom, sa svim svojim greškama, porazima i dostugnućima i da na bazi iskustva, oslobođen bremena dogmatizma, oportunizma i revizionizma otvori novu stranicu borbe za oslobođenje čoveka koja će biti svim ljudima orjentacija i potvrda da je socijalizam moguć i ostvarljiv.

Prethodni vek počeo je sa najvećom ofanzivom proletera svih vremena i završio se privremenim porazom. 21. veka će biti vek odlučujućeg i nepovratnog rušenja kapitalizma i izgradnje socijalizma - komunizma.

Naša budućnost nije kapitalizam, već novi svet pobedničke socijalističke revolucije i izgradnje komunizma!

Crvena zastava iznad Kremlja je – neizbežnost.

Osvojili smo rajhstag – izaći ćemo na kraj i sada.

Smrt kapitalizmu – socijalizam narodu!

Sekretarijat NKPJ,

13.11.2017.