HITNO PONIŠTITI ODLUKU O PRODAJI GALENIKE

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) najoštrije protestuje protiv sramne prodaje fabrike lekova Galenika brazilskoj kompaniji EMS S/A i traži da se ta odluka štetna po interese građana Srbije odmah poništi.Posledice prodaje Galenike na svojoj koži će osetiti svi građani Srbije jer će prvi potez brazilskog buržoaskog poslodavca biti povećanje cene lekova kako bi iz naše zemlje izvlačio što veći profit. Galenika je prodata za ponižavajuće nisku cenu od 16 miliona evra što je višestruko manje od realne vrednosti te farmaceutske kompanije kao i od vrednosti rezervi lekova sa kojima raspolaže. Brazilski buržoaski poslodavac je dužan da za izmirenje obaveza Galenike prema bankama isplati dodatnih 25 miliona evra a u naredne dve godine u proizvodnju uloži svega oko pet i po miliona evra. Iz priloženih podataka sasvim je jasno da je buržoaska pro-imperijalistička Vlada Srbije Galeniku prodala budzašto.

Umesto da je Galenici omogućila normalno poslovanje a građanima Srbije korist u vidu jeftinih i uvek dostupnih lekova i uplaćivanje dobiti fabrike u državni budžet, buržoaska vlast, kako aktuelne tako i prethodna koju su predvodile Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije, sistematski je upropaštavala kompaniju udomljavanjem nesposobnih kadrova partija na vlasti i tolerisanjem dugovanja prema Galenici. Razlog za tako neodgovorno ponašanje je želja da se Galenika što pre proda i to za što manje para.

Posledice prodaje Galenike trpeće i zaposleni. Buržoaska vlast je već raznim pritiscima naterala 200 radnika da prihvate ponižavajuće otpremnine u visini od 200 evra po godini staža. Novi brazilski poslodavac je dužan da uplati dodatih 200 evra što daje sramotnu cifru od svega 400 evra otpremnine po godini radnog staža. Takođe, kupoprodajnim ugovorom brazilski poslodavac je dužan da zadrži najviše 900 radnika a bez onih koji su uzeli otpremnine u fabrici ih ukupno ima 1.150. T o znači da su ugrožena radna mesta još najmanje 250 radnika a treba očekivati da će strani gazda proklamovati i dodatna otpuštanja kako bi sebi obezbedio još veći profit. Vrlo je moguće da će se zarad ostvarivanja tog cilja odlučiti i na smanjenje zarada zaposlenima.

Zbog svega ovoga NKPJ traži momentalno raskidanje ugovora o prodaji Galenike i postavljanju na njeno čelo profesionalnog menadžmenta kako bi se fabrici omogućilo uspešno poslovanje. Prodaja Galenike pokazuje tendenciju Vučićevog buržoaskog režima da rasproda svu preostalu državnu imovinu stranom i domaćem kapitalu. Radni narod Srbije ne sme da dozvoli vladajućoj buržoaziji da proda budzašto ono što su decenijama stvarali njegovi očevi i dedovi tokom socijalističke izgradnje naše zemlje.

Zbog toga je potrebno formirati ujedinjeni front progresivnih snaga koji će se suprotstaviti privatizaciji preostale opštenarodne svojine poput Telekoma Srbija, Elektroprivrede Srbije, Rudarsko-topioničarskog basena Bor, delova Železnica Srbije, Poljoprivrednog kombinata Beograd, Pterohemije, Azotare i drugih preduzeća i zahtevati deprivatizaciju svega što je dosad oteo domaći i strani privatni kapital. Taj ujedinjeni front progresivnih snaga reakcionarnom procesu privatizacije treba da se suprotstavi odlućno kako protestnim akcijama tako i zajednićkim nastupom na izborima.

Galenika pripada narodu a ne stranom kapitalu!

Stop retrogradnom procesu privatizacije!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Beograd,

6. novembar 2017. godine