NKPJ I SKOJ UZ RADNIKE GOŠE

Radnici fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke održali su danas protest ispred Vlade Srbije i najavili nove proteste, ako ne bude nađeno rešenje za isplatu zaostalih zarada.Na protestu je bilo neoliko stotina građana, a radncima Goše, pored naših aktivista, su dali podršku levičarske organizacije i Udruženi sindikati Srbije „Sloga”. U jednom trenutku radnici su blokirali ulicu i zaustavili saobraćaj na raskrsnici Nemanjine i Kneza Miloša ispred Vlade Srbije

Do štrajka je, podsećamo, došlo nakon što je jedan radnik Goše izvršio samoubistvo zbog teške materijalne situacije. To je bila inicijalna kapisla da radnici stupe u štrajk zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine. Apsolutni krivac za katastrofalnu situaciju u Goši pored slovačkog buržoaskog poslodavca (koji se sada krije iza of šor kompanije sa Kipra koja je navodno kupila Gošu od ŽOS-a) je kako prethodna, tako i sadašnja buržoaska pro-imperijalistička vlast. Tek posle četiri meseca štrajka Vlada Srbije je uputila poziv na razgovor menadžmentu firme sa Kipra koja je navodno vlasnik Goše. Prethodno je dozvolila vlasniku slovačkog ŽOS-a da napravi dug od četiri miliona evra prema državi i 1,8 miliona evra prema radnicima. Kako je Poreska uprava mogla da dozvoli da ŽOS ne uplaćuje doprinose za radnike od novembra 2013. godine pa do danas?

S obzirom na situaciju u Goši država je dužna da zbog nepoštovanja zakonskih normi odmah raskine kupoprodajni ugovor sa vlasnikom te fabrike i deprivatizuje je. Nakon toga dužna je da na čelo fabrike, koja mora da ostane državnom vlasništvu, postavi sposoban i efikasan menadžment koji bi je izveo na „zelenu granu“ a zaposlenima obezbedi redovne zarade. Da bi se to ostvarilo potrebno je da progresivna javnost ne ponovi istu grešku kao u slučaju generalnog štrajka u Fijatu te da svi kojima je pravda i bolji život na srcu kao jedan stanu uz radnike Goše i podrže njihove pravedne zahteve. Samo organizovan i disciplinovan radni narod može da postigne pobedu u borbi protiv diktature krupnog kapitala!

Solidarno sa radnicima Goše!

Sekretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

22. 8. 2017. godine