IKEA NAPOLJE IZ SRBIJE

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) se najoštrije protivi otvaranju robne kuće multinacionalne kompanije Ikea u Srbiji i traži od Vlade Srbije da tom buržoaskom poslodavcu otkaže gostoprimstvo u našoj zemlji.Prvi razlog je taj što švedski buržoaski poslodavac ne dolazi u Srbiju da donese već da odnese kapital koji će ostvariti eksploatacijom naših radnih ljudi zaposlenih u robnoj kuću u Bubanj potoku kod Beograda. NKPJ je principijelno protiv postojanja privatnih kompanija u kojima se sprovodi eksploatacija tuđeg rada bez obzira da li je reč o stranim ili domaćin firmama.

Drugi razlog zbog kog Ikea ne treba da postoji kao robna kuća u Srbiji je činjenica da je njen osnivač Ingvar Kampard bio član fašističke partije Novi švedski pokret od 1942. do 1945. godine. U redovima te partije koja se insiprisala zločinalkom ideologijom Benita Musolinija bio je od svoje 16 do 19. godine odnosno do sloma naci-fašizma u Drugom svetskom ratu. Dolazak na naše prostore kompanije čiji je osnivač bio istaknuti član fašističke partije je uvreda za sve antifašistički i patriotski orijentisane građane Srbije a zna se koliko je naša zemlja propatila pod naci-fašističkom okupacijom u Drugim svetskom ratu. Nakon što Ikea napusti Srbiju NKPJ očekuje od Vlade Srbije da osnuje robnu kuću i u njoj zaposli svih 416 radnika koje švedska kompanija zapošljava u Bubanj potoku ili da im nađe posao u drugim trgovinskim preduzećima.

Treći razlog je činjenica da je Ikea od Vlade Republike Srbije dobila potpuno besplatno građevinsko zemljište, subvencije i brojne olakšice, zbog ove robne kuće je čak izmeštena i naplatna rampa kako bi što više naših građana moglo da troši svoje zarade u ovoj stranoj robnoj kući, dok s druge strane Vladi ni na kraj pameti ne pada da na slične, il makar približne načine stimuliše rad i prodaju preduzeća u državnom vlasništvu koja su u užasnom stanju i preti im stečaj, likvidacija ili privatizacija.

I na kraju, NKPJ je stava da je krajnje sramotno i ponižavajuće da predsednik države svečano otvara stranu robnu kuću, i time dodatno srozava dostojanstvo zemlje i njenih građana.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Beograd,

10. avgust 2017. godine