NKPJ OBELEŽILA DAN USTAKA - 07. JUL

Tradicionalno i ove godine je u okviru programa obeležavanja godišnjica događaja oslobodilačkih ratova Srbije organizovana proslava godišnjice narodnog ustanka u Srbiji 07.07.1941. Jedno od mesta okupljanja 07. jula je i spomenik ,,Sloboda“ na Iriškom Vencu.Okupljanje delegacija iz vojvođanskih opština, iz Krupnja i dr. kao i gostiju iz bivših republika SFRJ je bilo tokom pre podneva. Polaganjem venaca na spomenik ,,Sloboda“ počeo je protokol.

Ispred NKPJ, venac na spomenik ,,Sloboda“ je položila delegacija koju je predvodila članica rukovodstva, Sekretarijata naše Partije, drugarica Biljana Knežević.

Spomenik ,,Sloboda“ je rad vajara Sretena Stojanovića i postavljen je 1951.god. Sastoji se od visokog mermernog obeliska na čijem vrhu je žena koja uzdignutim rukama poziva na borbu, a lik je okrenut ka Bosni. Na postolju je skulptura grupe partizana, a na bočnim zidovima je reljef sa scenama iz NOB-a. Ovo umetničko delo posvećeno istoriji II sv. rata spada u red najmonumentalnijih u Srbiji. Zadnjih godina došlo je do skrnavljenja ovog umetničkog dela koje obeležava istorijske događaje od velikog značaja za slobodu naroda Srbije. Skinut je bronzani reljef u dužini od 12m i težak 400kg i oskrnavljene skulptre partizana kojima su odsečene puške. Potrebno je preduzeti mere obnove i zaštite spomenika na 402 m nadmorske visine Nacionalnog parka Fruška gora, koja je za vreme II sv. rata bila poprište žestokih borbi, prelaska hiljade partizana na teritoriju Bosne gde su se vodile velike ofanzivne bitke, ali i teren gde se ilegalno vodio narodnooslobodilački i ideološki rat.

U tom duhu, podsećanja na sam događaj 07. jula 1941. god. i dalju pobedonosnu borbu, pročitani su i govori kojima je protekao zvanični deo ceremonije proslave. Na kraju, kulturno-umetničku notu su dali članovi gradskog hora iz Vršca.

Ustali smo 07. jual, ustaćemo opet!

Sekretarijat NKPJ,

08. jul 2017.