SOLIDARNOST SA RADNICIMA “FALK IST”

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) pozdravlja obustavu rada koju su nedavno sproveli zaposleni u fabrici cipela “Falk ist” u Knjaževcu u vlasništvu italijanskog privatnog kapitala.Italijanskom buržoaskom poslodavcu nisu dovoljne beneficije koje dobija od države i jeftina radna snaga, zahvaljujući čemu ostvaruje basnoslovni profit već se drznuo da primanja zaposlenih smanji ispod zakonski garantovanog nivoa minimalne zarade. Zbog toga su nezadovoljni radnici organizovali protest zatraživši da im se plate povećaju. NKPJ najoštrije protestuje zbog pretnji otkazom od strane italijanskog poslodavca radnicima koji su učestvovali u obustavi rada. Protest radnika fabrike “Falk ist” je bio ispravan jer su se oni na takav čin odlučili kako bi zaštitili egzistenciju svojih porodica i izborili se za osnovna radnička prava, u prvom redu kako bi sprečili smanjenje i onako mizernih zarada.

NKPJ od nadležnih u Vladi Srbije traži da spreče privatne poslodavce da smanjuju plate radnicima ispod zakonski predviđenog nivoa kao i da ih sankcionišu zbog toga i pretnji otkazom radnicima koji se sa pravom bune.

NKPJ pozdravlja i odluku radnika fabrike “Falk ist” da se sindikalno organizuju i osnuju podružnicu Udruženih sindikata Srbije “Sloga” u svom preduzeću. Samo sindikalnim organizovanjem radnici će uspešno zaštiti svoja prava i sebi stvoriti bolje uslove za rad i život. Udruženi sindikati Srbije “Sloga” su najborbenija i jedina levičarska sindikalna centrala u našoj zemlji, članica klasno osveščene Svetske federacije sindkata. NKPJ poziva progresivnu javnost u Srbiji da podrži radnike fabrike “Falk ist” protiv smanjenja zarada i pretnji otpuštanjma. Samo ujedinjenim frontom i solidarnošću radni narod Srbije može da se izbori za bolji život i odbrani od brutalnih udaraca krupnog kapitala!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Beograd,

14. maj 2017. godine