ZLOČINAČKI NAPAD NA SIRIJU

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) najoštrije osuđuje mučki i podli napad Sjedinjenih Američkih Država na položaje oružanih snaga Sirije.Sa američkih ratnih brodova stacioniranih u Sredozemnom moru prema Siriji je ispaljeno između 50 i 60 projektila tipa “tomahawk“, a meta im je bilo uzletište u vazdušnoj bazi Šajrat na zapadu zemlje. “Opravdanje” za ovaj zločinački čin Vašington navodi lažne optužbe da je antiimperijalistička, patriotska i legitimna vlast na čelu sa predsednikom Bašarom el Asadom zabranjenim hemijskim oružjem bombardovala terorističke položaje u sirijskoj provinciji Idlib. Istina je da su u napadnuta skladišta hemijsko oružje koje je izazvalo smrt nedužnih civila postavili pripadnici Islamske države i drugih terorističkih organizacija.

NKPJ ističe da je podli napad SAD ništa drugo do imperijalistička agresija na slobodoljubivu i suverenu zemlju. Cilj tog napada je da se osnaže pozicije pro-imperijalstičkih petokolonaških snaga u Siriji koje su pod direktnom komandom zapadnog imperijalizama na čelu sa SAD. Svojom gnusnom agresijom Vašington je pokazao da primarni zadatak američkog imperijalizma u Siriji nije borba protiv terorističkih reakcionara iz Islamske države već svrgavanje legitimne vlasti na čelu sa Bašarom el Asadom.

NKPJ izražava solidarnost sa svojim sestrinskim partijama Sirijskom komunističkom partijom i Ujedinjenom sirijskom komunističkom partijom, kao i narodom Sirije i poziva sve progresivne i slobodoljubive snage u svetu da dignu svoj glas protiv zločinačke agresije američkog imperijalizma na tu zemlju. Podmukli napad na Siriju na koji reakcionarni predsednik SAD Donald Tramp nije imao nikakvo pravo pokazuje da su ocene NKPJ u vezi njega bile sasvim ispravne, odnosno da je on, isto kao i svi njegovi prethodnici, glasnogovornik i eksponent krupnog kapitala za čije interese je spreman da seje smrt nedužnih širom sveta.

Tramp dalje ruke od Sirije!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Beograd,

9. april 2017. godine