PODRŠKA ZAPOSLENIMA U FORI TEKSTILU I GOŠI

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) u potpunosti podržava proteste zaposlenih u fabrici Fori tekstil u Kragujevcu i Fabrici šinskih vozila Goša u Smederevskoj Palanci čiji je cilj da se zaustavi dugogodišnje tlačenje i šikaniranje radnika.NKPJ sa oduševljenjem pozdravlja hrabre radnice fabrike Fori tekstil, njih oko 400, koje su 28. marta odbile gnusni zahtev slovenačkog buržoaskog poslodavca da rade 12 sati bez prava na nadoknadu za prekovremeni rad. Odlično organizovanom akcijom, disciplinovano i solidarno radnice i prve i druge smene su radile po osam sati odbivši da na poslu ostanu prekovremeno a jedinstvenim nastupom su onemogućile buržoaskog poslodavca da preduzeme mere odmazde nad njima. NKPJ aplaudira hrabrim radnicama Fori tekstila, daje im podršku i šalje iskrene pozdrave. Njihov način borbe je primer kako radnici u Srbiji treba da se suprotstave samovolji kapitalističkih eksploatatora. NKPJ u potpunosti podržava odluku zaposlenih u fabrici Fori tekstil da nakon 8. aprila stupe u generalni štrajk sa zahtevom da poslovodstvo prestane sa višegodišnjim iživljavanjem nad radnicama od kojih bestidno očekuje da rade prekovremeno za minimalne zarade. NKPJ traži od nadležnih u Srbiji da najstrože kazne buržoaskog poslodavca koji krši zakonska rešenja zahtevom za prekovremenim radom bez nadoknade. U slučaju da se problemi radnica Fori tekstila nastave država je dužna da raskine kupoprodajini ugovor sa nesavesnim poslodavcem i nacionalizuje fabriku u kojoj će zaposlenima obezbediti normalne uslove rada, redovne plate i naknade za prekovremeni rad.

Nova komunistička partija Jugoslavije podržava i pozdravlja generalni štrajk u koji su radnici Goše stupili pre deset dana kako bi se izborili za svoja najosnovnija radnička prava. NKPJ od slovačkog buržoaskog poslodavca zahteva da odmah isplati svih zaostalih 20 zarada, da plati doprinose za radni staž u protekle četiri godine i overi zaposlenima zdravstvene knjižice. Slovački buržoaski poslodavac ŽOS Trnava preneo je vlasništvo Goše na firmu Lisnart holdings limited, takođe u vlasništvu slovačkog privatnog kapitala. Cilj tog „manevra“ je kako bi se radnici Goše zavarali ne bi li prekinuli generalni štrajk bez da njihovi zahtevi budu usvojeni. Stoga, NKPJ od nadležnih zahteva da odmah raskinu kupoprodajni ugovor sa slovačkimn buržoaskim poslodavcem i nacionalizuju fabriku a zaposlenima obezbede redovna primanja i doprinose.

NKPJ poziva radni narod Srbije da se solidariše sa svojom braćom i sestrama u Fori tekstilu i Goši, podrži generalni štrajk koji sprovode i pruži im svaku pomoć u borbi za radnička prava. Samo ujedinjenim frontom i solidarnošću proletarijat Srbije može da se izbori za bolji život i odbrani od brutalnih udaraca krupnog kapitala.

Živela pravedna borba radnica Fori tekstila!

Živela pravedna borba radnika Goše!

Ujedinjenim radničkim frontom do pobede!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Beograd,

4. april 2017.