SVEČANOM AKADEMIJOM TRADICIONALNO OBELEŽEN DAN REPUBLIKE

U sali „Novi svet“ u sedištu Nove komunističke partije Jugoslavije, uoči Dana republike – 29. novembra, održana je Svečana akademija, čime je naša Partija tradicionalno obležila ovaj važan dan za istoriju našeg naroda i progresivne borbe proletarijata.Akademija je otpočela minutom ćutanja, u slavu i čast Fidela Kastra, velikog prijatelja naše domovine.

Potom je članica rukovodstva NKPJ, drugarica Ana Ručnov pročitala pesmu „Zvezda petokraka“ čiji je autor naš član, inače borac NOR-a, drug Nikola Đukić.

Posle recitacije, takođe članica rukovodstva, drugarica Vesna Milunović je pročitala tekst istorijskih odluka AVNOJ-a, donetih u Jajcu 29. 11. 1943. uz prisustvo 142 delegata iz svih krajeva zemlje.

Na kraju je reč uzeo Generalni skeretar, drug Batrić Mijović, koji je u svom govoru apostrofirao istorijski značaj zasedanja u Jajcu, žrtve koju su borci NOR-a podneli za stvaranje nove države i novog društva, istakao je svetle dalekosežnosti njihovog dela, ali se potom osvrnuo i na sramno srozavanje u savremenoj Srbiji i širom bivše Jugoslavije, gde se ovaj praznik više ne obeležava kao državni. Mijović je posebno osudio opštu revizionističku klimu i politku koju sprovode buržoaske vlasti u svim jugoslovenskim republikama, a kad je u pitanju Srbija posebno se osvrnuo na proces rehabilitacije narodnih neprjatelja i izdajnika, poput Mihailovića i Nedića, ali i na sramotno uklanjanje spomenika Dimitrija Tucovića sa jednog od centralnih gradskih trgova u Beogradu, čemu je usledila najava postavljanja spomenika Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.

Ponosni na 29. novembra, dan kad je naše društvo zakoračilo dalje zbacivši viševekovnu zaostalost i monarhiju, nastavićemo da se inspirešemo delom naših prethodnika i da nastavimo borbu za stvar progresa.

Živeo 29. novembar!

Živeo Dan republike!

Sekretarijat NKPJ,

Beograd,

29. 11. 2016.