NKPJ NA SEMINARU “NERAVNOPRAVNOST ŽENA U EU I OSTATKU KAPITALISTIČKOG SVETA - BORBA KOMUNISTKINJA”

U kratkom vremenskom periodu Nova koministička partija Jugoslavije uzela je učešće u još jednoj važnoj internacionalističkoj manifestaciji. Posle najvećeg sastanka komunista u godini – Sastanka komunističkih i radničkih partija sveta koji je ove godine održan u Vijetnamu, održan je jedan od najznačajnijih foruma žena u organizaciji komunistkinja na kom je i naša Partija imala delegatkinju.U pitanju je seminar “Neravnopravnost žena u EU i ostatku kapitalističkog sveta - Borba komunistkinja”, koji je održan u Atini 10. i 11. novembra. Seminar je ugostila Komunistička partija Grčke.

Na seminaru je učestovalo dvadeset delegacija komunističkih i radničkih partija iz svih krajeva sveta, a predstanica naše delegacije bila je članica Centralnog Komiteta, drugarica Nađa Pavlica.

Seminar je otvorio poslanik Komunističke partije Grčke u Evropskom parlamentu drug Sotiris Zarianopoulos. Zatim je sjajan govor održala Eleni Mpelou, članica političkog biroa centralnog komiteta Komunističke partije Grčke.

Nakon toga je usledila diskusija, u kojoj su predstavnice komunističkih partija govorile o polažaju žena u svojim zemljama. Takođe se diskotovalo o ulozi žena u klasnoj borbi, o značaju njihovog aktivizma, i neophodnosti ženskih frontova. Istaklo se da u sverastućem ponižavanju radnika najviše trpe žene. Složile su se da se mora raditi na slamanju patrijarhata kako u društvu, tako i unutar samih komunističkih partija.

Delegatkinje su, takođe, bile počasne gošće na svečanom otvaranju 12. kongresa Federacije grčkih žena, revolucionarne organizacije koja se bori za prava žena i radnica.

Sekretarijat NKPJ,

15. 11. 2016.