IZVEŠTAJ SA 18. SASTANKA KOMUNISTIČKIH I RADNIČKIH PARTIJA SVETA

U glavnom gradu Socijalističke republike Vijetnam, Hanoju, održan je 18. po redu sastanak komunističkih i radničkih partija sveta od 28. do 30. oktobra. Na sastanku je prisustvovalo 59 delegacija iz svih krajeva sveta među kojima je bilo 109 delegata, od kojih 22 lidera partija. Sastanku je prisustvovao i delegat naše Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ), Izvršni sekretar, drug Aleksandar Banjanac.Sastanak komunističkih i radničkih partija sveta predstavlja najveći skup Međunarodnog komunističkog pokreta u godini, daje odrednice za zajedničke aktivnosti u nastupajućoj godini, razmenjuje gledišta na politička i organizaciona pitanja komunističkih i radničkih partija, iznosi opšte ocene stanja u svetu i borbe radnog naroda svih meridijana za svet socijalizma.

Organizacijom sastanka, uz partiju domaćina, rukovodi radna grupa koja se bira na tri godine, a koju sačinjava 19 partija. Radna grupa za nastupajući period je izabrana na ovogodišnjem sastanku u Hanoju. Važno je napomenuti da je pre sastanka u Vijetnamu i našoj partiji bilo ponuđeno da uđe u sastav radne grupe, zbog revnosti i posvećenosti u radu Međunarodnog komunističkog pokreta, prisustva na skoro svim do sad održanim sastancima, doslednosti u stajanju na marksističko-lenjinističkim pozicijama, kao i zbog bolje zastupljenosti našeg regiona u ovom telu. Na žalost mi smo morali odbiti ovu ponudu, jer ona podrazumeva obavezu prisustva na svim sastancima radne grupe u periodu od tri godine, intenzivna putovanja na različite krajeve sveta, te isključivo iz tehničkih razloga, u ovom periodu predstavnika NKPJ neće biti u sastavu radne grupe.

Partija domaćin, Komunistička partija Vijetnama, ugostila je ovaj skup u istoj godini u kojoj je održala svoj 12. kongres na kom je odbila liniju otovrenog reformističkog skretanja ka stranputicama socijaldemokratije, i reizabrala na čelo partije druga Ngujen Fu Tronga, dugogodišnjeg vodećeg partijskog ideologa i moskovskog studenta.

Uz zvuke internacionale otpočeo je rad skupa u jutarnjim časovima 28. oktobra, a potom je usledilo uvodno obraćanje partije domaćina i odabir predsedništva skupa s učešćem po jednog delegata sa svih kontinenata, što je za Evropu bio veliki prijatelj naše partije, drug Jorgos Marinos iz KP Grčke, član najužeg rukovodstva partije i predstavnik politbiroa.

Usledila su obraćanja svih delegacija, koje su nastupale po abecednom redosledu sledstveno listi delegacija. Referati su, mada kratki zbog ograničenog vremenskog prostora, bili sadržajni, a njihovo izlaganje je zahtevalo skoro dva radna dana. Zajedničko svim referatima je bilo iznošenje posebne počasti partiji i domovini Ho Ši Mina, velikog borca našeg pokreta čije delo nastavlja da nas sve nesmanjenim intenzitetom nadahnjuje za nove borbene podvige, kao i ukazivanje na značaj nastupajućeg jubileja, 100. godišnjice Velike oktobarske socijalističe revolucije koju ćemo proslaviti sledeće 2017.

U poslepodnevnim satima prvog radnog dana otpočeo je sastanak radne grupe koji je trajao do kasno iza ponoći. Na sastanku je učestvovao naš delegat, a sastanak se bavio kako opštim organizacionim pitanjima Međunarodnog komunističkog pokreta, tako i konkretnijim pitanjem organizacije jubileja Oktobarske revolucije i održavanja sledećeg 19. skupa.

Tim povodom je odlučeno da sledeći skup ugosti Komunistička partija Ruske federacije (KPRF) i da se on održi neposredno u susret jubileju u Lenjingradu i Moskvi. Pored toga odlučeno je da se organizuje i niz drugih skupova i foruma u godini, koji će biti organizovani i na međunarodnom i na regionalnom nivou.

Što se opštih organizacionih pitanja tiče, diskusije su se vodile oko karaktera nastupajućih zajedničkih aktivnosti predočenih u tekstu finalne deklaracije, glasanja za prijem novih partija u članstvo Međunarodnog komunističkog pokreta, te i oko pitanja sastava radne grupe.

Usvojena je odluka da se od iduće godine pokretu pridruži Socijalistički pokret Kazahstana, marksitičko-lenjinistički pokret, s jakom podrškom radnog naroda, borbenim aktivnostima u teškim okolnstima drakonskog antikomunizma u njihovoj zemlji, gde se članovi redovno hapse i maltertiraju. Drugovi iz Kazahstana imaju i jaku sindikalnu organizaciju koja se požrtvovano protivi brojinim antiradničkim merama u svojoj zemlji, a članica je Svetske federacije sindikata (WFTU). Naša partija je u potpunosti podržala prijem drugova iz Kazahstana a i ovom prilikom im čestitamo na tome što su postali deo velike porodice komunističkih i radničkih partija sveta. Na žalost ni na ovom sastanku nije izglasana podrška prijemu Komunističke partije Italije u sastav našeg pokreta, iako je naša partija već dugo na pozicijama potpune podrške, na žalost danas jedinoj autentičnoj i nerevizionističkoj komunisitičkoj partiji u Italiji, koja je, da podsetimo, organizovala i podrške protesta ispred ambasade Srbije u Rimu kada je bio vođen farsični postupak protiv našeg druga Aleksandra Đenića prošle godine, ali je dogovoreno da se ovo pitanje još jednom raspravi već na sledećem skupu radne grupe, te postoje velike šanse da na sastanku u Rusiji dogodine i ova partija bude u našim redovima. Ostali predlozi nisu bili usvojeni.

Interesantno je spomenuti da je tokom diskusija povodom opštih organizacionih pitanja kineska delegacija izašla s predlogom da i ona bude deo radne grupe, što predstavlja iskorak po pitanju aktivnog učešća i uopšte zainteresovanosti KP Kine za skupove Međunarodnog komunističkog pokreta. Zbog neispunjavanja usvojenih odrednica, tj,. kasne prijave, ovaj predlog je odbačen.

Drugog dana skupu se obratio drug Aleksandar Banjanac koji je svojim uobičajenim prodornim tonom i konciznim referatom privukao veliku pažnju prisutnih delegata. U svom govoru drug Banjanac je najpre pozdravio skup i preneo svima borbene pozdrave naših članova i simpatizera. Potom je istakao da mu je čast i zadovoljstvo da govori na skupu komunističkih i radničkih partija sveta u prestonom gradu naroda koji se tako grčevito borio protiv kolonijalizma i imperijalizma, koji je svoju sudbinu i budućnost odredio gradeći socijalizam pod rukovodećom ulogom komunista na čijem je čelu stajao takav heroj i veličina našeg pokreta kakav je bio drug Ho Ši Min. U svom referatu drug Banjanac se posebo posvetio analizi tri teme: aktuelnostima iz međunarodne oblasti, regionalnim pitanjima i taktici rada naše partije.

Po pitanju međunarodnih aktuelnosti drug Banjanc je izneo naša viđenja krize kapitalizma koja i dalje traje, i za koju ne postoji nikakvo održivo unutarsistemsko rešenje, jer se kapitalizam koji je u fazi imperijalizma ne može popraviti, iz čega proizilazi njegova agresivna politika koja potvrđuje naše navode od početka krize, da je ranjena zver najoapsnija. Izneo je solidarnost s narodima iz ratom opustošenih područja, potom izneo osudu NATO-a koji stvara stanje ozbiljne tenzije u svetu, preneo solidarnost našeg naroda i partije s izbeglicama i narodima kojima se otimaju prirodna bogatstva i drugi resursi.

Povodom regionalnih pitanja Banjanac je izneo našu osudu nastavka okupacije Kosova i Metohije od strane zapadnog imperijalizma, otimanja Trepče, upoznao je delegate s katastrofalnim primerima eksploatacije radnog naroda Srbije od strane stranog i domaćeg krupnog kapitala, posebno navodeći slučajeve Jure, Geoksa, Fijata i Samsunga, upoznao je drugove o opasnim nastojanjima NATO-a na našim prostorima, i kad je u pitanju „približavanje“ Srbije ovom agresivnom imperijalističkom savezu, i kad je u pitanju razvoj događaja u Crnoj Gori gde je narod i na izborima pokazao da je većinski protiv NATO opcije. Upozorio je da opasan razvoj događaja na Balkanu otvara potencijal za nove oružane sukobe i da trajnog mira na Balkanu ne može biti sve dok o svojoj sudbini ne budu odlučivali isključivo narodi Balkana.

Kad su u pitanju taktike naše borbe drug Banjanac je govorio o prošlogodišnjem kongresu i nekim njegovim zaključcima, o dobroj vesti da je sindikat „Sloga“ postao deo Svetske federacije sindikata (WFTU) što je razlog za našu još čvršću saradnju, bilo je reči i o razvoju studentske boprbe i uspesima Studentskog fronta na tom polju, o podmlađivanju rukovodstva partije novim kadrovima koje su se formirali u redovima SKOJ-a, a upoznao je sve delegate i o intenzivnijem izdavanju našeg organa CK – „Novog komunista“.

Kompletan govor našeg delegata, za sad samo na engleskom jeziku možete naći na sledećem linku: GOVOR DRUGA ALEKSANDRA BANJANCA NA 18. SASTANKU KOMUNISTIČKIH I RADNIČKIH PARTIJA SVETADrug Banjanac se obraća 18. skupu komunističkih i radničkih partija sveta

Na kraju drugog radnog dana skupa usledila je poseta sedištu CK KP Vijetnama gde je delegate primio generalni sekretar vijetnamske partije drug Ngujen Fu Trong.Sa sastanka u sedištu CK KP Vijetnama

Poslednjeg dana skupa bilo je prilike da se obiđe kuća Ho Ši Mina koja je sve delegate oduševila jednostavnošću i skromnošću, kao i vojni muzej u kom su bili izloženi brojni predmeti koji dočaravaju divovske uspehe borbe naroda Vijetnama protiv francuskih kolonista i američkih imperijalista.Vojni muzej i preostali deo utvrđenja u Hanoju

Opšta ocena je da je 18. sastanak komunističkih i radničkih partija sveta završen uspešno jer je, između ostalog, posle nekoliko godina usvojena zajednička deklaracija kojom su ustanovljeni predlozi za zajedničke aktivnosti:

na intenziviranju teorteskog i političkog rada i razmeni viđenja u borbi za izgradnju socijalizma u XXI veku;

na zajedničkom obeležavanju 100. jubileja Velike oktobarske socijalističke revolucije;

na obeležavanju 150 godina od prvog izdanja „Kapitala“ Karla Marksa;

na promociji i razmeni strategija, taktika i iskustava u borbi protiv svih vidova ideološke i političke ofanzive kapitalizma;

na jačanju aktivnosti odbrane demokratskih sloboda i prava, protiv antikomunizma, poglavito solidarnošću s komunistima Ukrajine za šta se predlažu i konkretne aktivnosti u periodu 05.-11. maj 2017., uz redovne zajedničke akcije povodom obeležavanja Dana pobede u Drugom svetskom ratu, 09. maja;

na širenju antiimperijalističkog fronta u borbi za mir, protiv imperijalističkih okupacija i intervencija, protiv NATO-a, na mirnom rešenju svih međunarodnih konflikata baziranom na principima međunarodnog prava;

na intenziviranju aktivnosti sa zahtevom za okončanje američke blokade Kube, na pružanju podrške narodu Palestine u borbi za svoja prava, na izražavanju solidarnosti s narodima Azije, Bliskog Istoka, Afike, Latinske Amerike i Evrope koji se suočavaju s imperijalističkim okupacijama, intervencijama, mešanjima, i blokadama;

Kao i svi ostali skupovi, i ovaj je bio odlična prilika da se obavi niz bilateralnih sastanaka, kako sa starim znancima i prijateljima iz Međunarodnog komunističkog pokreta s kojima postoji tesna i intenzivna saradnja, tako i s nekim partijama s kojima u poslednjem periodu ili nije bilo dovoljno kontakta ili ga nije bilo uopšte. Naš delegat drug Banjanac je vodio razgovore s preko 30 delegacija od kojih ćemo istaći neke:

Dan pre otpočinjanja skupa, Banjanac je vodio zvaničan bilateralni razgovor za članom CK KP Vijetnama zaduženim za međunarodne odnose, drugom Tran Dac Loiem. U srdačnom i prijateljskom razgovoru, prenete su poruke solidarnosti, istaknute pozitivne istorijske spone naših naroda, ali i mogućnosti i potrebe za intentzivnijom sardanjom za šta postoje objektivni uslovi ne samo na političkom nivou, već i privrednom i kulturnom. Drug Loi je upoznao našeg delegata s trenutnim ocenama razvoja društveno-političke situacije u Vijetnamu, pri čemu je njihov savremeni razvoj nazvao socijalistički orijentisanim, s prelaznom fazom sličnom fazi NEP-a u Rusiji svojevremeno, kao i sa specifičnim vidom „tržišno orjentisanog socijalizma“.Sa članom CK KP Vijetnama zaduženim za međunarodne odnose, drugom Tran Dac Loiem

S predstavnicima KP Grčke, članovima najužeg rukovodstva partije drugovima Jorgosom Marinasom i Eliseosom Vagenasom potvrđeni su stavovi o neophodnosti insistiranja na doslednim markističko-lenjinističkim pozicijama kada je u pitanju kritika i analiza ne samo savremenog razvoja međunarodne situacije i borbe proletarijata, već i kad su u pitanju kritika i analiza doprinosa komunističkih i radničkih partija toj borbi.Na večeri s drugovima i drugaricom iz KP Grčke, Partije rada Austrije, Komunističke partije naroda Španije, i KP Vijetnama

S predstavnikom CK KP u Turskoj drugom Erhanom Nalčacijem vođen je razgovor o važnim regionalnim pitanjima, dogovoreno je da do zvanične posete delegacije iz Turske našoj partiji dođe u skorijem periodu, svakako do kraja ove godine.S drugom Erhanom Nalčacijem iz KP u Turskoj

S predstavnikom Ruske komunističke radničke partije i Generalnim sekretarom drugom Viktorom Tjulkinom, inače partije koja ima čvrste pozicije u antisistemskoj borbi za prava radnog naroda koja se katastrofalno srozavaju u Rusiji, bilo je reči o organizaciji zajedničkih aktivnosti povodom nastupajućeg jubileja Oktobarske revolucije.Naš delegat s drugom Viktorom Tjulkinom

Tokom jako srdačnih i prijateljskih razgovora s predstavnikom Komunističke partije naroda Španije ispred koje je skupu prisustvovao drug Huan Nogueira Lopez potvrđeni su izuzetno tesni i solidarni odnosi među našim partijama, sledstveno čvrstim antioportunističkim i antireformističkim pozicijama koje zastupaju i PCPE i NKPJ, kao i naše omladinske organizacije CJC i SKOJ.NKPJ i PCPE

Ovogodišnji skup je bio prvi na kom je učestvovala Partija rada Austrije osnovana 2013. godine, što nas jako raduje jer je reč o partiji čija su gledišta vrlo bliska našim, a uz to i delujemo u bliskom regionu. Ovo viđenje je ujedno i poruka predočena drugu iz Austrije, Jorgosu Koliasu s kojim je načeto pitanje nekoliko zajedničkih aktivnosti: povodom demistifikacije antikomunsitičkih i profašističkih komemoracija u Blajburgu; povodom solidarnosti s izbeglicama iz ratom zahvaćenih područja koje prolaze kroz Srbiju i Austriju, u kojoj se mnogi od njih i zadržavaju; rad na objavljivanju zajedničkih deklaracija osude austrijskog imperijalizma u regionu; rad s radnicima s naših prostora na privremenom radu u Austriji; zajedničke antifašističke akcije;

U razgovoru s Prvim sekretarom, liderom KP Ukrajine, drugom Petrom Simonjenkom bilo je reči o našoj dubokoj solidarnosti s narodom Ukrajine koji i dalje prolazi kroz ozbiljne i jako opasne izazove nametnute od strane fašističke hunte u Kijevu kroz anticivilizacijski tzv. proces „dekomunizacije Ukrajine“. Drug Simonjenko je istakao da jako ceni solidarnost naše partije i našeg bratskog naroda koju ispoljavamo po ovom pitanju, baš kao što su i oni ispoljavali solidarnost prema nama tokom 1999, kada su mnogi članovi KP Ukrajine zajedno s našim drugovima i narodom branili mostove i učestvovali u nizu drugih anti-NATO aktivnosti.S liderom KP Ukrajine drugom Petrom Simonjenkom

U razgovoru s članom rukovodstva i CK Komunističke partije Ruske federacije, kao i deputatom u državnoj Dumi, drugom Dmitrijem Novikovim istaknuto je da naša partija velike nade polaže u plodan razvoj velike solidarnosti među našim narodima zasnovan ne samo na bratskim nacionalnim, već i klasnim i borbenim principima za našu zajedničku socijalističku budućnost. U tom smislu mi dajemo i punu podršku za održavanje sledećeg 19. sastanka komunističkih i radničkih partija sveta u Rusiji.

S predsednikom Radničke partije Mađarske i starim prijateljem naše partije drugom Đulom Tirmerom bilo je reči o potrbi za zajedničkim aktivnostima povodom niza regionalnih tema, pre svega solidarnosti s izbeglicama.Delegati NKPJ i Radničke partije Mađarske

S predstavnikom Komunističke parijte Indije (Marksista), partije koja broji više od milion članova i članom politbiroa drugom Marijanom Aleksandrom Babijem razmenjene su informacije o najvažnijim aktuelnostima u borbi naših partija.S predstavnikom Komunističke parijte Indije (Marksista) koja broji više od milion članova

U razgovoru s predstvanikom Radničke partije Irske, drugom Tomasom Džejmsom Džeraldom Grejndžerom iskazana je duboka solidarnost između naših partija, i izražena čestitka povodom jubileja 100. godina od Uskršnjeg ustanka kojim je počela borba za nezavisnost naroda Irske od engleske krune, s najboljim željama da se ta borba u skorijem roku privede kraju pripajanjem Severne Irske matičnoj državi, Republici Irskoj.

U posebno srdačim razgovorima s predstavnicima KP Palestine, Generalnim sekretarom drugom Mahmudom M. Sadehom i članom CK partije drugom Mahmudom Odehom bilo je reči, naravno, o našoj dubokoj solidarnosti ali ne samo po pitanju pravedene borbe hrabrog naroda Palestine za svoje samoopredeljenje i naše pravdene borbe protiv okupacije Kosova i Metohije, već i po pitanju naših političkih linija kojima su temelje udarili klasici naučnog socijalizma Marks, Engels, Lenjin i Staljin.S Generalnim sekretarom KP Palestine

Razgovori su vođeni i s predstavnicom KP Kine iz sekcije za međunarodne odnose, drugaricom Dong Vei Hua. Živo interesovanje za razvoj borbe naše partije i njeno jače pozicioniranje u našem društvu, povod su i podstrek za dalju bolju komunikaciju među partijama, zajedničku analizu nekih fenomena, ali i otvaranje mogućnosti za konkretniju saradnju i pomoć.

Socijalističku Kubu je na ovom skupu predstavljao drug Pedro Noel Kariljo Alfonso koji je koordinator međunarodnog odeljenja CK KP Kube za Evropu, što je bio razlog da se podstakne mogućnost skorašnje posete Srbiji druga Alfonsa, kao i nastavak dalje plodne saradnje naših partija.

Pored ovih razgovora i tokom mnogih drugih bilo je reči o otvorenoj podršci i solidarnosti. Solidarnost je naše moćno oružje koje moramo mnogo intenzivnije korisiti u borbi Međunarodnog komunističkog pokreta. Nova komunistička partija Jugoslavije je demonstrirala i ovom prilikom svoju duboku posvećenost solidarnosti i jačanju veza među bratskim partijama, kao i svoj istaknuti ugled u Međunarodnom komunističkom pokretu.Sekretarijat NKPJ,

02. 11. 2016.