NKPJ I SKOJ OBELEŽILI OSLOBOĐENJE BANJIČKOG LOGORA

Obeležavanje sedamdeset prve godišnjca oslobađanja zloglasnog logora na Banjici održana je u subotu, 1. oktobra 2016. u organiyaciji GO SUBNOR-a Beograd. Obeležavanju godišnjice prisustvovale delegacije Nove komunističke partije Jugoslavije i Saveza komunističke omladine Jugoslavije, koje su položile venac žrtvama zloglasnog logora.

Kroz ovaj logor prošlo je više od 30. 000 ljudi, a život je izgubilo preko 4 000. Stradali su Srbi, Jevreji, Romi i druge nevine žrtve. U vođenju logora i sprovođenju zločina, naci-fašističkom okupatoru su pomgali domaći izdajnici, pre svega ljotićevci, pa su antifašisti i komunisti bili glavna meta.

Ne smemo nikada zaboraviti zlodela koja su se desila u ovom logoru. Posebno je bitno setiti ih se danas, u vreme povampirenja fašizma, u vreme njegovog novog divljanja Evropom, u danima kada proimerijalistički režim želi da rehabilituje izdajnika Milana Nedića, koji je bio odgovoran za stradanje žrtava u Banjičkom logoru. Zato dajemo počast palim žrtvama Banjičkog logora i šaljemo poruku da fašizam ni danas neće proći.Sekretarijat NKPJ,

01. 10. 2016.