POVODOM 90. ROĐENDANA DRUGA FIDELA KASTRA

Nova komunistička partija Jugoslavije uputila je rođendansku čestitku drugu Fidelu Kastru, povodom njegovog 90. rođendana.Drugu Fidelu Kastru

Centralnom komitetu KP Kube

Ambasadi Republike Kube u Beogradu

Dragi druže Fidel,

drage drugarice i drugovi, ponosni i nepokorni narode Kube,

Nova komunistička partija Jugoslavije, na današnji dan, prenosi najsrdačnije čestitke povodom 90. rođendana komandata Fidela!

Život i borba Fidela Kastra večna su inspiracija pravdoljubivih, slobodoljubivih, progresivnih i patriotski orijentisanih ljudi sveta. Život pun iskušenja i brojnih poteškoća, nebrojenih pokušaja atentata, pritisaka i kriza, posvećen borbi i onda kada je ishod bio krajnje neizvestan, i opet i opet neodustajanje od te borbe i njenih pravednih ciljeva, odlike su divovske hrabrosti komuniste, čoveka koji ne prestaje da bude najsvetliji simbol ljudskosti.

Kubanska socijalistička revolucija pod Fidelovim rukovodstvom transformisala je svoje društvo iz kolonijalnog mulja zaostalosti u društvo koje je u mnogim oblastima lidersko. Da je bolji svet moguć, da je dosezanje svetlije budućnosti u samo jednoj generaciji izvodljivo, dokazala je pobeda socijalističke revolucije na Kubi, koja je demonstrirala nesumljivo preimućstvo socijalizma nad kapitalizmom kada su u pitanju interesi najširih slojeva društva. Uprkos blokadi i sankcijama, sadističkom iživljavanju američkog imperijalizma, te vrednosti i dostignuća nastvljaju da cvetaju i u novom stoleću, i savremenim izazovima pred kojima stoje Kuba i svet.

Fidel pripada celom svetu, i kao simbol, ali i kao lider ne samo Kubanske revolucije, već i mnogih borbi i revolucija potlačenih naroda sveta, naroda koji se bore za slobodu, nezavisnost i prosperitet, kao i naroda koji brane ostvarene rezulate progresa. Solidarnost koju je socijalistička Kuba slala i šalje celom svetu, razlog su dodatnog divljenja njenom lideru – Fidelu Kastru.

I narod Srbije i Jugoslavije Fidela doživljava kao istinskog prijatelja i druga. Solidarnost i podrška, koju posebno pamtimo iz krizih vremena tokom NATO agresije na našu zemlju, razlog su da vam se danas još jednom od sveg srca zahvalimo.

Tim povodom prenosimo vam najsrdačnije čestitke povodom divovskog jubileja, od strane naše partije i našeg naroda!

SREĆAN ROĐENDAN KOMANDANTE!

Za NKPJ,

Generalni Sekretar,

Batrić MijovićSekretar za međunarodne odnose,

Marijan Kubik


Izvršni sekretar,

Aleksandar Banjanac


Prvi sekretar SKOJ-a,

Aleksandar Đenić


Beograd,

13. avgust 2016.