NOVA BURŽOASKA VLADA – NOVE ANTINARODNE MERE

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) ističe da je u svom ekspozeu mandatar Aleksandar Vučić demonstrirao da će novoizabrana buržoaska pro-imperijalistička Vlada Srbije nastaviti sa sprovođenjem antinarodnih i antiradničkih mera u interesu stranog i domaćeg krupnog kapitala.Vučićev režim je na vlasti od 2012. godine i nova Vlada koju sačinjavaju kadrovi Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, kao i njihovih satelita samo će u kontinuitetu sprovoditi politiku koja je u potpunosti suprotstavljena interesima Srbije i njenih građana.

Ekspoze je pokazao da buržoaska vlast nastavlja sa svojom pogubnom politikom priključenja Srbije tamnici naroda Evropskoj uniji čiji je jedini cilj da bogati postanu još bogatiji a siromašni još siromašniji. Buržoaska režim bestidno Srbiju gura ka EU ignorišući činjenicu da je Brisel deo zapadnog imperijalističkog kampa predvođenog Sjedinjenim Američkim Državama koji je razbio našu socijalističku domovinu SFRJ, izazvao bratoubilački rat na ovim prostorima, bombardovao SR Jugoslaviju 1999. godine, okupirao južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju kao i činjenicu da je većina zemlja EU, među njima sve najvažnije, priznala “nezavisnost“ te lažne države.

Koliko je politika buržoaske pro-imperijalističke vlade, ali i onih pre nje, nakon kontrarevolucionarnog puča 5. oktobra 2000. godine servilna prema interesima multinacionalnih kompanija najbolje pokazuje podatak koji je Vučić umesto da se stidi sa ponosom izneo u ekspozeo da je od 15 kompanija najvećih izvoznika iz Srbije njih 11 u vlasništvu stranog kapitala. NKPJ ukazuje buržoaskom pro-imperijalističkom premijeru Vučiću da u tom podatku nema ničeg što zaslužuje ponos već samo demonstrira tužnu činjenicu da se u Srbiji sprovodi intenzivna eksploatacija tuđeg rada i odliva kapitala koji su stvorili radnici i radnice.

Bez obzira što Srbija ima najmanje plate u regionu, što je i dalje na snazi odluka o smanjivanju penzija i plata, što postoji milionska armija nezaposlenih Vučić nema nameru da odustane od sramnog i besmislenog aranžmana sa lihvarskom organizacijom krupnog kapitala Međunarodnim monetarnim fondom u cilju „štednje“, odnosno prebacivanja tereta kapitalističke krize na pleća radnika sa pleća onih koji su je i stvorili, kapitalista. Shodno tom cilju Vućić je u svom ekspozeu najavio da će fokus nove Vlade biti na „racionalizaciji zaposlenih u javnoj upravi“ što znači da će uslediti dodatna otpuštanja državnih činovnika i pored toga što Srbija ima jednu od najmalobrojnijih administracija u Evropi i što u nekim njenim delovima postoji manjak zaposlenih.

Premijer je u svom ekspozeu pred poslanicima Skupštine Srbije najavio i nastavak retrogradnog procesa privatizacije poručivši da „ država planira da nastavi sa povlačenjem iz delova privrede koji nisu strateški resursi“. Između ostalog najavio je privatizaciju vrednih i uspešnih preduzeća poput Aerodroma „Nikola Tesla“, Dunav osiguranja, Komercijalne banke kao i banja širom Srbije. Prodaja tih preduzeća dovela bi do daljeg pražnjenja državnog budžeta i još veće nezaposlenosti i siromaštva građana Srbije.

U poljoprivredi Vučić najavljuje podršku „srednjim gazdinstvima“ ali ni reč nije rekao o sitnim posedima koja su najbrojniji u Srbiji niti o obnavljanju seoskih zadruga koje su gotovo u potpunosti uništene u proteklih 16 godina. Očito je cilj da se subvencije daju samo tajkunima i kulacima dok će mali posedi propadati kako bi se povećalo brojno stanje seoskog proletarijata koji je prinuđen da radi za bogate seoske gazde.

Tokom svog ekspozea Vučić nije krio da se za retrogradno takozvano „dualno obeazovanje“ zalaže na insistiranje „svojih prijatelja“ nemačkih, švajcarskih i austrijskih kapitalista. Reč nije o bilo kakvoj „praksi“ niti „konkretnom sticanju znanja“ kako Vučić i pristalice tog bestidnog retrogradnog sistema žele da obmanu javnost već o najgrubljoj eksploataciji maloletnika zarad uvećavanja profitne stope. NKPJ poručuje buržoaskom premijeru Aleksandru Vučiću da su se radnici i radnice tokom istorije mukotrpnom borbom izborili za ukidanje dečjeg robovskog rada u fabrikama i da radnička klasa Srbije neće dozvoliti da ta civilizacijska tekovina bude surovo narušena zarad profiterskih interesa njegovih prijatelja eksploatatora iz Nemačke, Austrije i Švajcarske i svih drugih kapitalističkih zemalja koji imaju takve gnusne ideje.

NKPJ ističe da su reakcije opozicionih stranaka u Skupštini Srbije pokazale da se i one bez obzira da li su u građanskom pro-imperijalističkom ili u nacionalistićko – klerikalnom bloku, pristalice eksploatatorskog kapitalističkog uređenja. Nijedna politička partija u parlamentu Srbije a naročito ne cirkuzant i lažni komunista Joška Broz, ne zastupa interese radnog naroda Srbije.

NKPJ naglašava da se radni narod Srbije za svoja prava može izboriti samo stvaranjem izbornog i akcionog ujedinjenog fronta svih obespravljenih slojeva, radnika, seoske sirotinje, studenata, penzionera i poštene inteligencije.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Beograd,

12. avgust 2016. godine