CUBA SI – YANKEE NO!

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) pozdravlja stav lidera kubanske revolucije druga Fidela Kastra, koji je sasuo, kako su mediji preneli, „hladan tuš“ Amerikancima posle skorašnje posete Obame socijalističkoj Kubi.U glasilu KP Kube „Granma“, objavljen je fidelov tekst kojim se osuđuje licemerje američkih imperijalista i predsednika Baraka Obame koji se ni jednom rečju nije izvinio i ogradio od monstruoznih zločina koje sistematično i kontinuirano američki imperijalisti sprovode nad socijalističkom Kubom. Bez tog izvinjenja i odgovarnosti pada u vodu bilo kakva priča o novoj eri odnosa, normalizaciji i pomirenju.

NKPJ se priključuje porukama koje je izneo komandante Fidel, i poziva SAD da konačno i neodložno okonča ekonomski rat protiv Kube, obustavi planove za svrgavanje kubanskih vlasti i pretvaranja Kube u američki privezak. Vremena kada je Kuba bila “javna kuća i kockarnica” za bogate Amerikance su davno prošla i točak istorije se ne može vratiti unazad ma kako to SAD u ovom slučaju želele.

Tzv. mejnstrim mediji veoma su pompezno izvestili o “okončanju hladnog rata” na relaciji SAD-Kuba, prateći nedavnu zvaničnu posetu aktuelnog američkog predsednika SAD Baraka Obame Kubi prekidajući licemernu tišinu o ratu koji SAD void protiv ove male, ponosne, nazavisne i socijalističke zemlje.

Ekonomski rat koji SAD vode protiv Kube, najduži je i najsuroviji u istoriji, blokada je očiti genocidan čin i predstavlja flagrantno kršenje Međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija. Sedam od svakih 10 Kubanaca od rođenja je živelo podnoseći i izdržavajući posledice višedecenijske nehumane blokade. Blokada nije samo pitanje odnosa dve zemlje kako se decenijama pokušava predstaviti od strane buržoaskih medija, blokada protiv Kube je postala pitanje međunarodnih odnosa. Blokada sprečava Kubu u trgovini sa SAD-om , kao i da prima turiste iz te zemlje. Zabranjuje Kubi da koristi dolar u svojim transakcijama, da dobija kredite ili obavlja poslove s američkim bankama ili njihovim podružnicama u drugim zemljama. Kriminalne odredbe blockade daju odrešene ruke vlastima SAD da proganja firme drugih zemalja, ne samo američke, već sve one koji pokušaju ostvariti investicije na Kubi. Preti im se zabranom ulaska u SAD, njima i njihovim porodicama, pa čak i suđenjem pred američkim sudovima. Američka kriminalna blokada takođe zabranjuje firmama iz ostatka sveta da izvoze u SAD proizvode koji sadrže kubanske sirovine i sprečava ta preduzeća da izvoze na Kubu proizvode ili opremu koja sadrži više od 10% američkih komponenti.

Amerikanci koriste izgovore kao što su ljudska prava i demokratija kako bi imali podlogu za postizanje svojih krajnjih ciljeva, a to su svrgavanje kubanskih vlasti i uspostava nove vlasti na Kubi koja bi bila vazalni američki saveznik. Uprkos napretku diplomatskih odnosa, uspostavi pošte, letova i sl. američka politika prema Kubi nije se zapravo promenila, osim u svojoj retorici. Dokaz za to su neukidanje američkog trgovinskog embarga kojeg Kongres sigurno neće ukinuti u dogledno vreme i nastavak okupacije dela kubanske teritorije – baze Gvantanamo i držanje okrutnog američkog zatvora na tom mjestu. Ne treba zaboraviti ni da se u SAD-u nalazi jedna četvrtina svih zatvorenika na svetu, Kubi proziva za “političke zatvorenike” dok otvoreno i javno progoni Edvarda Snouvena i Juliana Asanžea.

NKPJ veruje rečima istorijskog lidera Kubanske revolucije Fidela Kastra -"Neka niko ne gaji iluzije da će ljudi te plemenite i nezainteresovane zemlje odustati od slave, svojih nekakvih prava i duhovnog bogatstva stečenog razvojem obrazovanja, kulture i nauke"

NKPJ veruje da će narod Kube znati da ceni izabrani put razvoja i žrtve koje su decenijama ugradili u borbi za slobodnu i nezavisnu Kube i da neće sledeti primere SSSR-a ili SFRJ i dozvoliti da izgube svoje dostojanstvo i slobodu.

NKPJ pruža punu podršku borbi kubanskog naroda u odbrani od svih imperijalističkih nasrtaja i predsedniku Kube Raulu Kastru koji je javno izjavio: "Ja nisam izabran da vratim kapitalizam na Kubu, niti da predam Revoluciju. Izabran sam da branim i usavršavam socijalizam na Kubi. Naš cilj je prosperitet Kube u kome će mlade generacije preuzeti zastavu Revolucije i izgradnje socijalizma".

Sekretarijat NKPJ,

01. april 2016.