JEDAN ARŠIN ZA BURŽUJE, DRUGI ZA KOMUNISTE

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) najoštrije protestuje zbog dvostrukih aršina Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije kada je reč o razotkrivanju fizičkih napada na pripadnike političkih partija.NKPJ sa gnušanjem osuđuje sve fizičke napade pa tako i onaj na pripadnike Demokratske stranke koji se zbio 26. marta u Beogradu ali istovremeno protestuje što policija na različite načine postupa kada su napadnuti pripadnici buržoaske partije i kada je reč o komunistima.

Podsećamo, huligani fašističke provinijencije koji su napali pripadnike Demokratske stranke pronđeni su i uhapšeni istog dana kada se napad desio. Sa druge strane nadležni organi MUP-a od 14. marta nisu u stanju da pronađu počinioce iz redova fašističkih huligana koji su ispisali parole u kojima prete smrću komunistima na prostorijama NKPJ u Beogradu i fizički napali pripadnika Saveza komunističke omladine Jugoslavije, podmlatka NKPJ.

Naime, i pored brojnog prisustva pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i snimanja prisutnih ispred zgrade Višeg suda u Beogradu od strane policije, gde je 14.marta održano drugo ročište povodom zahteva za rehabilitaciju kvislinga i ratnog zločinica Milana Nedića, nije sprečilo klero-fašističke bandite da mučki, koristeći brojčanu prednost trojice na jednog, napadnu nakon završetka protestnog skupa u organizaciji SKOJ-a njegovog aktivistu druga Milana Petkovića. Drug Petković se u jednom trenutku odvojio od aktivista NKPJ i SKOJ-a koji su se vraćali sa transparentima u sedište Partije da bi sačekao autobus da se preveze do svog fakulteta. To su iskoristila trojica klero-fašističkih bandita koje je predvodio Saša Gačić iz Beograda, pripadnik neo-nacističke organizacije Nasleđe, nastale otcepljenjem od takođe neo-nacističke grupacije Srbska akcija. Drug Petković je napadnut mučki, uz korišćenje brojčane prednosti i faktora iznenađenja. Drug Petković se korišćenjem nužne odbrane odbranio od nanošenja težih telesnih povreda a nakon izvršenog nedela Gačić i druge dva izgrednika su pobegle sa mesta na kome se incident odvio, to jest sa stanice GSP-a. NKPJ i SKOJ imaju saznanje da je reč o Saši Gačiću, klero-fašisti koga je naš drug Petković prepoznao kao napadača. Drug Petković je sutradan u nadležnoj policijskoj stanici prijavio napad i označio Gačića kao napadača. Iako mu je rečeno da je dotični poznat policiji te da se nalazi na uslovnom izdržavanju zatvorske kazne do danas ni drug Petković ni NKPJ nisu obavešteni da li su izgrednici uhapšeni i procesuirani. U noći 13. na 14. mart grafitima fašističke sadržine oštećene su prostorije NKPJ i SKOJ-a u Beogradu. U tim porukama je članovima NKPJ prećeno smrću, odnosno izražen je govor mržnje koji je zakonski kažnjiv. Tu kukavičku i nezakonitu akciju izveli su pripadnici klero-fašističke organizacije Nasleđe koji to ne kriju s obzirom da su fotografije kojim se hvale tim gnusnim činom postavili na društvene mreže. NKPJ je pretnje smrću svojim članovima ispisivanjem grafita ubzo po incidentu prijavio nadležnoj policijskoj stanici ali ni do danas Partiji MUP nije dostavio informacije da li su počinioci privedeni i predati pravosudnim organizma zbog nedela koje su počinili.

NKPJ podseća da su i u februaru 2014. godine napadnute prostorije NKPJ u Beogradu kada je polomljeno i staklo na prozorima pored ispisivanja fašističkih grafita. Iako je policija uredno obaveštena o tome a sačinjen je i zapisnik, počinioci tog gnusnog čina nisu nađeni i privedeni pravdi do danas. Tu akciju su izveli pripadnici klero-fašističke grupacije Srbska akcija, što su i sami priznali u više navrata te NKPJ traži da se i taj slučaj rasvetli i reši isto kao i napad na prostorije NKPJ koji se zbio u noći 13. na 14.mart ove godine. Takođe, NKPJ podseća da je u oktobru 2014. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu, tokom blokade koju su organizovali studenti suprotstavljajući se visokim školarinama, napadnut drug Kosta Ristić, istaknuti član NKPJ i SKOJ-a. Bez obzira što postoje jasne indicije da su taj gnusni ćin izveli pripadnici neo-nacističke bande Krv i čast, dobro poznati organima gonjenja, do danas slučaj nije rasvetljen a počinioci koji su tom prilikom ukrali i lične stvari druga Ristića nisu privedeni pravdi.

O svim ovim događajima NKPJ je obavestila i ministra policije Srbije Nebojšu Stefanovića u svom dopisu od 18. marta ali nas ni do danas ministar nije udostojio odgovora na naše pismo. Sa druge strane, NKPJ podseća da se ministar Stefanović oglasio istog dana kada se zbio napad na pripadnike DS izjavivši “ da je policija brzo reagovala i rešila slučaj za manje od tri sata”.

NKPJ postavlja pitanje kako to da su izgrednici koji su napali pripadnike Demokratske stranke nađeni istog dana kada se incident zbio a sa druge strane fizički napadi i grafitiranje prostorija Partije nisu rešeni do danas iako su jedni počinjeni čak pre dve godine a drugi pre 15 dana. Shodno tome NKPJ postavlja pitanje nadležnima u MUP-u Srbije zašto se fizički napadi na pripadnike buržoaskih stranaka rešavaju momentalno a oni u kojima su napadnuti komunisti nisu rešeni ni do danas? Kada je reč o materijalnim dokazima za sve napade na NKPJ oni postoje i policija je sa njima upoznata ili su joj priloženi. Da li to znači da su komunisti u Srbiji građani drugog reda pa se napadi na njih ne rešavaju momentalno kao kada su mete izgrednika pripadnici buržoaske parlamentarne partije?

NKPJ zahteva od MUP Srbije da odmah otkrije polinioce napada na njene članove i prostorije i da sa rezultatima istrage upozna kako Partiju tako i javnost. U slučaju da policija i dalje nastavi da ignoriše i ne rešava slučajeve napada na NKPJ, Partija će organizovati legalne protestne akcije, pozvati na solidarnost progresivnu i antifašističku javnost ali i o problemima u kojima se nalazi obavestiti međunarodni komunistički pokret.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Beograd,

28. mart 2016. godine