POLICIJA PONOVO ŽMURI NA „DESNO OKO“

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) oštro protestvuje zbog očigledno namernog izostanka reakcije policije na nedavni incident, ispisavanje prostorija NKPJ fašističkim parolama s pozivima na linč naših članova.Da podsetimo, u gluvo doba noći između nedelje i ponedeljka, na naše prostorije grupica fašista je ispisala preteće grafite s potpisom ljotićevskog fašističkog pokreta „Zbor“ koji je na smetlište istorije bacila naša slavna narodnooslobodilačka borba. Fašističku akciju dovodimo u vezu s nastavkom procesa za rehabilitaciju fašističkog sluge Milana Nedića i našim upornim protestima protiv te rehabilitacije. Paralelno s ispisivanjem pretećih grafita, pojedini aktivisti NKPJ-SKOJ su preko društvenih medija dobili i pretnje smrću.

Na videlo je izašala neosporna činjenica da policija ne želi da preduzme adekvatne mere u cilju sankcionisanja počinilaca koji ne samo da propagriaju anticivilizacijske ideje koje čak i buržoaski Ustav i zakoni Srbije zabranjuju, već i upućuju otvorene pozive na linč, vandalizuju imovinu, i samo kada su brojčano nadmoćniji i fizički napadaju dosledne antifašiste i progresivne ljude - komuniste.

Policajci iz stanice Voždovac su u ponedeljak izvršili uviđaj i pritom tvrdili da će preduzeti mere protiv počinilaca. Naši članovi su brzo potom došli do fotografija počinilaca. Naime, na jednoj fejsbuk stranici sami fašisti su se hvalili akcijom vandalizovanja naših prostorija. Iako je sasvim opravdano sumnjati u elementarnu inteligentnost počinilaca, smatramo da je u činu hvalisanja na društvenoj mreži ipak reč o nečem drugom sem o fašističkoj gluposti. Iako je jasno da policija istog momenta može doći do saznanja ko su počinioci proverom adrese s koje se materijali postavljaju na društvene mreže, te da može i u vrlo kratkom roku sankcionisati počinioce, to se nije desilo. Otvoreno je pitanje zašto?

Naši članovi su pokušali da dođu do tog odgovora. U nekoliko navrata su pokušaji da ponovo prijavimo slučaj i dobijemo informacije o postupku bili opstruirani izgovorima da nadležni nisu prisutni u policijskoj stanici Voždovac i da nema ko da nas primi. Tek posle trećeg pokušaja uspeli smo da dođemo do informacija o predmetu i inspektoru koji vodi slučaj. Do ovog trenutka niko od fašista nije priveden licu pravde.

Zbog svega toga, NKPJ je danas, 18. marta, uputila protestno pismo ministru policije Nebojši Stefanoviću, o čemu smo unapred obavestili i medije, a čime zapravo želimo da skrenemo pažnju čitavoj javnosti na nedvosmisleno žmurenje policije na „desno oko“.

Ubeđeni smo da nikakav formalan odgovor nećemo dobiti, niti da će policija išta učiniti povodom ovog slučaja, što nam za pravo daje i činjenica da ni pre godinu i po dana, kada se sličan incident dogodio, i kada su gotovo identične poruke bile ispisane na našim prostorijama, policija nije uradila ništa. NKPJ, koja je članica međunarodnog komunističkog pokreta, će pokrenuti žestoku međunarodnu kampanju protiv zaštite fašista u našoj zemlji, kao i tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova koje brani fašiste.

Želimo da poručimo i policiji i bednicima koji po mrklom mraku s fantomkama na glavama ispisuju besmislene grafite da ponovo nisu uspeli, da nas nisu zaplašili i da su njihove akcije jalove. Ne samo da ovi potezi nisu pokolebali članstvo, aktiviste i simpatizere NKPJ, već su nam dali dodatan povod i motivaciju da još borbenije, još doslednije nastavimo našu pravednu i progresivnu borbu za Srbiju bez fašizma, eksploatacije i bede.

Neće proći!

Sekretarijat NKPJ,

Beograd,

18. 03. 2016.